Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Miért terjedt el itt a gyk-en,...

Miért terjedt el itt a gyk-en, hogy ha valaki elgépel egy szót, akkor egy következő kommentben * jellel leírva helyesbít?

Figyelt kérdés

Például kérdésben beírja, hogy "holnsp" a következő bejegyzésben pedig csak annyi, hogy "*holnap".

Nem az lenne a helyes, hogy "bocs, elgépeltem, helyesen "holnap"?

Ha engem zavar ez a fajta csillagozás, az az öregedés jele? Nem szoktam olyanokat mondani, hogy "ezek a mai fiatalok..."

2019. dec. 15. 11:30
 1/7 anonim ***** válasza:
72%
Ok boomer.
2019. dec. 15. 11:44
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Amiért bárhol máshol is, ahol nem lehet szerkeszteni utólag a bejegyzést.

Gyors, egyszerű, egyértelmű.

2019. dec. 15. 11:44
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem a gyk-n terjedt el, legfeljebb itt is használják. A számvitelben ha kisebb hibát, elírást csinál valaki egy kézzel írt bizonylaton (pl.számlán), akkor nem kell egy szigorú számadású, sorszámozott bizonylatot stornózni, elég csak áthúzni, csillag, és a javított részt csillagozva, átírva, plusz szignózva leírni. Aztán könyveknél, nyomtatásnál is elterjedt. A már nyomtatásra kiszedett szöveget régen lehetetlen volt javítani, mert ólomból egy macerás eljárással összeöntötték a betűket, így egyszerűbb volt csillagozni, majd a lap aljára plusz betűket hozzárakni a nyomdászoknak. Ha több hiba volt, akkor volt egy, két..stb csillagozás is.
2019. dec. 15. 12:30
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Én öreg vagyok és nem zavar. Ez teljesen normális javítás.
2019. dec. 15. 13:11
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Az irodalmi művekben is, ha van egy idegen szó, azt a fordító/költő/író megcsillagozza és lábjegyzetbe leírja a jelentését. Nem új dolog ez, már az 1800-as években is alkalmazták.
2019. dec. 15. 13:16
 6/7 Szirty ***** válasza:
100%

Nézd a jobb oldalát: Legalább észreveszi hogy elírta és igyekszik jóvá tenni.

Szemben a trehány többséggel, akik nem hogy javítani nem akarnak de azzal sincsenek tisztában hogy egyáltalán hibát vétettek :)

2019. dec. 15. 13:58
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Túl a 70-en, nem tudom, öregek közé számítasz-e; de akár igen, akár nem: nem zavar ez a gyakorlat. Tudomásul veszem. Ha minősíteni kéne, célszerűnek tartom; ráadásul, mint már szerepel válaszban, ez nem csak itt szokás, és nem is az új, kibernetikus világ hozadéka. Feleslegesnek tartanám mentegetőzés, bocsánatkérés írását. Ha nekem ez hiányozna, akkor belegondolhatnám. Ezt mutatja, hogy kijavította a hibát. Lehet, hogy azért nem problémázok vele, mert automatikusan belegondolom. De leginkább, semmi gondom vele.

Ez nem modorossági, udvariassági fórum. Kérdezzem meg, hogy miért nem kedves-, vagy tisztelt olvasóidhoz intézted a kérdést? Vagy általánosítsak: miért terjedt el "itt a gyk-en", hogy enélkül teszik fel a kérdést? Aztán te írhatnál másik kérdést, hogy a válaszírók (én is, itt is) miért nem úgy kezdik a választ "itt a gyk-en", hogy „Tisztelt kérdező!"? Nem hiányoznak ezek, jól van így, ahogy van.

Ha téged zavar, az nem az öregedés jele, hanem azé, hogy nem tudod elválasztani, hogy mivel érdemes foglalkozni, mivel nem. Alkalmazd Pósalaky úr módszerét: „ugorgyunk!”.

Nyilvánvalóvá tetted, hogy nincs tetszésedre, másképp szeretnéd. Gondolod, hogy változás lesz, mert szóvá tetted? Neked kell elfogadnod, vagy figyelmen kívül hagynod. Választhatod a rosszat is magadnak: megakadsz, hiányolod az elnézéskérést.

2019. dec. 16. 13:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!