Egyesek miért nem képesek rendesen kérdezni, miért kijelentő mondatot írnak kérdőjellel?
Gondolok itt az olyanokra, mint "Felmondtam a munkahelyemen de furán érzem magam?", "A főnököm fenyeget, hogy kirúg?", "Holnap lesz életem első munkanapja, félek?", "Unatkozom, nem tudom mivel kössem le magam?". Lehet, hogy egyesek szerint ez mellékes dolog, szerintem viszont a minőséghez tartozik, és ennyi igényességet jogosan vár el az ember.
Gondolom, az történik, hogy megírják síma mondat formájában, és amikor elküldenék, a GYK értelemszerűen jelzi, hogy ez nem kérdés. És ilyenkor lusták átfogalmazni, csak annyit csinálnak, hogy a pontot kérdőjelre cserélik.
És úgy veszem észre, hogy mostanában egyre több az ilyen. Titeket is zavar?
Azért találkozol ezzel, mert sokan nem tudnak rendesen magyarul. Nem csak hiba nélkül írni, de fogalmazni sem.
Fültanúja voltam pl. ennek.
Figyel, ha szoval mond már, ba ha izé a a az a fickó, tudod a...
Nem folytatom. 4 perc alatt tudta elmakogni, hogy ha ma dolgozatot kell írni, akkor meg fog bukni.
Érkezett egy csaj hozzájuk. Köszönés helyett, minden gátlás nélkül ez pottyant ki belőle: szájba... Nem kereste a szavakat.
Egy filmet keresek? Mi lehet ez a film?
Ennyit kellene tudni.
Ez is egy jó példa. Ráadásul ki sem derül egészen, hogy mit akar megtudni:
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__munkahely-kollegak__..
A kérdésben szereplő kérdés lehet kérdés is nem csak kijelentés. Valóban fenyegetés, vagy csak a kérdező gondolja annak? A valós következmény jogos elbírálása vajon fenyegetés? Vagy olyan követelmény, amit vállalt valaki a munkába álláskor?
Ha nem is érted, miért kérdés, de közben magyarázd, hogy érted, miért kérdés a kijelentés. Ez felettébb érdekes. Akkor ez most szándékos, vagy sem - merül fel a kérdés kérdőjel nélkül.
A tény, hogy az oldal nem fogad el kérdést kérdőjel nélkül, vitathatatlan.
Keresek egy filmet, amiben egy vak lánynak udvarolt egy pasi és tandemen bringáztak.
Ehhez minek kell kérdőjel?
13:
Kétféle praktikus és igényes megoldás létezik:
1. Melyik az a film, amiben egy vak lánynak udvarolt egy pasi és tandemen bringáztak?
2: Melyik ez a film?
magyarázatban: Arra emlékszem, hogy egy vak lánynak udvarolt egy pasi és tandemen bringáztak.
De ugye sokan úgy vannak vele, hogy ők nem fognak hosszan (mert ez aztán baromi hosszú) írni, inkább az egyszerűbb és egyben igénytelenebb megoldást választják.
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__1..
Annyit kellet volna kérdeznie, hogy 'Még megehetem a főzeléket?' És leírnia, hogy ujjnyi víz, 10 óra, összetevők, stb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!