Van itt valaki rajtam kívül, aki nagyon megijedt a klímaváltozás miatt kialakuló jövőképtől, és felébredt benne a tenni akarás?
Például:
- újra felhasználod a nejlonzacskókat (pl amibe a kiflit zöldséget lehet pakolni a boltokban)
- szelektíven gyűjtöd a hulladékot
- amikor lehet gyalogolsz, kerékpározol. Ha nem lehet akkor igénybe veszed a tömegközlekedést.
- nem szemetelsz
- kikapcsolod / lekapcsolod a hátartási elektronikát amikor nem használod (lámpa, számítógép tápja, mobiltöltő, monitor stb).
- Nem veszel palackozott vizet
- Háztartási sütőolajat leadod a benzinkúton
Plusz ezt mindenkinek elmondod és őket is erre biztatod.
Ezek sokkal többet érnek mint a mindenféle szervezetekhez való csatlakozás.
Jó hogy ilyen is van. A világ leginkább ilyen Józsikból áll sajnos, mint az utolsó is, a röhögéstől rezeg a hájuk, ha szóba kerül a téma, mint az utolsó válaszolónak is. Nagyon vicces voltál Józsikám, de mostmár mehetsz vissza a tv elé.
Ez egy nagyon nehéz dolog. Éveket szenvedtem vele. Híres akartam lenni, hogy megváltoztassam a világot. Aztán láttam egy műsort, ahol Brian May elkeseredetten dühöngött, mert kirögték az aggodslmát az állatokkal kapcsolatban, és rájöttem, hogy lehetetlen megváltoztatni a világot.
Aztán meg rájöttem, hogy mégsem.
Madármentéssel foglalkoztam évtízedekig, előadóművészként jótékonysági koncertet szerveztem az egyik madármentő állomásnak. A koncertemen adományoztak a régi ismerősök is. Csak annyit mondtam el, kinek és mire gyűjtök.
Évek múlva egyik résztvevő büszkén mondta anyámnak, hogy mondja el nekem, ő szelektíven gyűjti a szemetet.
Aztán sok olyan eset volt, hogy online segítettem embereknek felnevelni madárfiókát. Óriási hatással volt rájuk.
Es akkor jöttem rá, hogy a világot nem is, de a körülöttem lévő embereket példamutatással és lelkesedéssel meg tudom változtatni. Nem kioktatással, csakis példamutatással. A Józsihoz hiába mesz oda h ne szemetelj te barom, mert legfeljebb megmérgezi a kutyád vagy meghúzza az autódat. Nekik való a büntetés, mert minden Józsi anyagias és félti a szaros kis pénzét. A Józsi gyerekét kell elkapni idejében es formálni, mert rajta keresztül Józsit is lehet valamennyire. Pedagógus is vagyok.
Ezt teheted. Erőszak nélkül, csakis lelkes de néma példamutatással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!