Ha valaki rendőrségi pólóban járkál megbüntetik?
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 183/A. §:
(1) Aki mások előtt őt meg nem illető címet használ, illetve kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel, szabálysértést követ el.
(2) Aki közterületen, mások előtt
a) a rendvédelmi szervek, illetve a Magyar Honvédség rendszeresített egyenruháját, azonosításra szolgáló jelvényét, ezek megtévesztésre alkalmas utánzatát jogosulatlanul viseli, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén jogosulatlanul feltüntet,
b) a vöröskereszt-mozgalomhoz tartozó vagy más humanitárius, illetve egészségügyi szervezetek jelvényeit jogosulatlanul használja, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén jogosulatlanul feltüntet, szabálysértést követ el.
Ez alapján nem büntetnek meg mivel az, hogy felveszel egy pólót amire rá van írva, hogy rendőrség vagy TEK vagy bármi más rendvédelmi szerv, még nem tartozik a fenti kategóriákba.
Ez pont olyan, mint mikor terepmintás ruhában mászkál valaki. Az sem egyenlő a katonai egyenruhával.
Ahogy a #2-es írja, nem jogosult hordani.
Hozzátenném, nem legyünk naiv gyerekek, hogy az csak egy póló. Az lehet egyenruha része amire fel vannak jogosítva ki mit viselhet. Egy rendőr is a neki megadott egyenruhákat viselheti és semmi mást, tehát más egyenruháját még ő sem hordhatja.
Bocsánat, félreértelmeztem a kérdést; én a poénos pólókra gondoltam "FBI" feliratra.
A kettes válaszolóhoz csatlakozok.
Kettes vagyok ismét. Pontosítok kicsit a korábbi válaszomon. Olyan pólóban inkább nem ajánlatos mint ami ezen a képen is van:
mert ez már megtévesztően hathat.
De ahogy poccok is írta, ha olyan ami vicces témájú az már nem gond, vagy ha más nem, színében térjen el a hivatalostól pl. ne legyen a póló színe fekete vagy kék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!