1 éve lejárt személyi igazolvány megújítása?
Számíthatok valami büntetésre ?
A megújításhoz vinni kell valamilyen érvényes okiratot (útlevél,jogsi) esetleg születései anyakönyvi kivonat ?!
Külföldön élek szinte el is felejtettem hogy van magyar személyim :D
Nincs semmilyen bírság. Magyarországon bárhol (pl. utazási kedvezményhez, hivatalokban, választáskor, pénzintézetnél) személyazonosításra nem csak a személyazonosító igazolvány alkalmas, hanem érvényes vezetői engedély, illetve érvényes útlevél is. Teljesen jól el lehet lenni személyazonosító igazolvány nélkül is. (Amíg volt illetéke a csináltatásnak, pl. 65 év felettinek csak akkor volt ingyenes, ha nem volt érvényes vezetői engedélye, tehát még ösztönözték is, hogy ne legyen több személyazonosításra alkalmas igazolványa.)
Ami szükséges:
• a lejárt érvényességű személyazonosító igazolvány.
És ha van, akkor be kell mutatni
• érvényes vezetői engedélyt,
• érvényes útlevelet,
• érvényes lakcímigazolványt.
Csak ha egyik sincs, akkor kell születési anyakönyvi kivonat. Illetve akkor is kell anyakönyvi kivonat, ha névváltoztatás történt.
Illetékmentes.
Igazából meg se újítanám csak a telefonszámom megtartása miatt szükséges...előfizetésre ezért nem váltok.
10+ éve ismerik ezt a számom az otthoniak így sajnálnám elveszni hagyni.
Egyébként az a vicc az egészben hogy lejárt személyivel vettem át csomagot postán váltottam pénzt sokáig senkinek se tűnt fel (nekem se).
Nekem Magyar Telekomos (T-mobile) a feltöltő kártyám, és a személyazonosító igazolványon kívül, választhatóan, vezetői engedély, vagy útlevél számmal is végezhető az adategyeztetés.
↓
Vélem, hogy más szolgáltatónál is így van; másképp jogi lehetőség korlátozása lenne.
# 4
Ezer hála ez elkerülte a figyelmem így megmentettél 1-2 óra várakozástól ami a szabadságomból jött volna le :D
[Van még más ajánlatom is, ami segíthet, ha vannak magyarországi hivatalos ügyeid, intéznivalóid: az ügyfélkapu regisztráció.
• Bármilyen hozzád kötődő okmány (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél, forgalmi engedély, tartózkodási hely lakcímkártya stb.) lejártáról két figyelmeztetést kapsz e-mailben: egy hónappal, majd két hónappal a lejárat előtt. Például, nem felejtkezhettél volna el a személyazonosító igazolványod érvényességének lejártáról.
• Ügyintézésekhez online foglalhatsz időpontot. A helyszíneken még sorszámot sem kell kérni, a kapott sorszámmal hívnak. (Úgyhogy semmi sem kerül 1-2 órába; legfeljebb az ügyintézés 5-15 percébe.)
• Nagyon sok állami nyilvántartáshoz hozzáférsz vele.
• Több ügytípust is elindíthatsz online.
stb.
Az ügyfélkapu regisztráció és a használat is ingyenes. Kétévente kell online jelszót változtatni, erre is időben figyelmeztetnek.
Az intézési (igénylés) időtartama kb. 5 perc (igazolod a személyazonosságod – amit nem csak személyazonosító igazolvánnyal tehetsz - és választasz egy felhasználónevet. Kapsz egy átmeneti jelszót, amit adott időn belül tetszésed szerintire kell változtatni).
Ehhez az egy ügyhöz, ügyfélkapu regisztráció nélkül is lehet időpontot foglalni: [link] „Bejelentkezés ügyfélkapu nélkül Tovább”-al kell kezdeni.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!