Nagyon régi emlékekből írok ( majd 20 év ) simán lehet, hogy sok baromságot fogok itt összevissza írni. Életem korábbi szakaszában mindenféle mérőműszereket buheráltam, de aztán más felé sodort élet.
Mérőműszereket általában minden mérés előtt szoktunk volt kalibrálni - már ahol van rá lehetőség. Pl a régebbi analóg szignál generátorokat "mélyfüttyre" kalbiráltuk és utána lehetett velük pontos mérést végrehajtani. Multimétert én sose kalibráltam ( nem is láttam olyan multimétert amin erre lett volna lehetőség ( mármint a műszerház megbontása nélkül - itt simán én lehetek a hülye ), általában a nem hitelesített műszereket egy hitelesített műszerrel hasonlítottuk össze. ( Akkoriban ugye a hitelesítést az OMH végezte és adott időre szólt ).
A kérdező picit tudná konkretizálni mit ért nála a kalbiráció? Vagy lehet, hogy keveri a hitelesítéssel?
Nyugodtan lehet korrigálni, simán lehet, hogy baromságokat írtam.
Régebbi, illetve mai gagyibb típusokat belső trimmerrel lehet pontosítani, de most már olyanok vannak, ami EEPROM-ban tárolja a korrekciós adatokat, ami ezáltal méréshatáronként is kalibrálható gyárilag.
Ezek nagyon pontosak, már az olcsón elérhető Aneng 8000 stb. szériák, vagy ZT102 (azonos típusok, más néven), ami 4 számjegyen ezredvoltokat is mutat.
Tehát, aki nem tudományos kutatások céljára használja, nyugodtan leszállhat erről a kalibrálási témáról, el kell felejteni.
Mindamellett Aliexpressről (is) rendelhetsz AD584 referenciapanelt, az ellenőrzés kedvéért, jelentéktelen eltéréseket fogsz csak látni.
"Új digitális multimétert szokták kalibrálni?"
Joghatással járó méréshez szokták.
Az enyém is olyan, érintésvédelmi méréseket végzek, ahhoz muszáj.
#5 Joghatással járó méréshez szokták.
#3 Vagy lehet, hogy keveri a hitelesítéssel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!