Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Le tudnátok írni nekem a...

Le tudnátok írni nekem a "polisz" nevek sorrendjét?

Figyelt kérdés
Tehát, hogy megapolisz, metropolisz.... nem tudom hogy van sorba és sehol sem találom, valaki ki tudna segíteni?

2019. márc. 31. 11:41
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nagyjából összeírtam, de nem teljes és pontos. Talán majd valaki még kiegészíti.

1) Eupolisz /Eopolis: Kis népességű. Önálló, önellátó közösség, gazdaságuk földművelésen, és állattartás alapul.

2)Polisz/Polis: Nő a népesség. Már van kereskedelme és ipara. Már van önkormányzata

3) Metropolisz/Metropolis: Népesség 10 millió körül, kereskedelmi/közlekedési központ stb. London, Bombay, Calcutta

4) Megapolisz/Megapolis: Több várost igazgat együtt.Tokió, Isztambul, Teherán...

5) Tirannopolisz/Tyranopolis: (Ez nem tudom pontosan mi) Annyit vettem ki, hogy további romlást mutat, gengszterdiktátorok irányítják ilyesmi.

6) Nekropolisz/Necropolis: Halott város pl. Babylon

Ha tudsz angolul, akkor ezeket érdemes tanulmányozni:

[link]

[link]

2019. márc. 31. 13:38
 2/2 2*Sü ***** válasza:
100%

Az a gond, hogy pl. a metropolisz és a megapolisz között nincs feltétlenül rangsor. A metropoliszt szoktuk a nagyváros és a világváros értelmében is használni. A szó a görög meter (anya) és a polisz (város) szóból eredeztethető, tulajdonképpen központi várost, fővárost jelent, de gyakran használjuk nagy lakosságú városra, vagy olyan városra is, aminek a világ egészére, vagy nagy részére számára van kiemelt jelentősége mondjuk kulturális, gazdasági szempontból. De nagyjából ezek a jellemzői még: [link]

Budapest metropolisz? Hát… Határeset. Azért nem egy nagy város világviszonylatban, kulturális, gazdasági szerepe is maximum Közép-Európában érdekes. Párizsnak 1851-ben alig több, mint egymillió lakosa volt, de határozottan metropolisznak számít, óriási hatással volt a divat és művészet terén az egész világra. Szóval ez a méret alapvetően relatív dolog, és nem feltétlenül az egyetlen, sőt nem is biztos, hogy a legfontosabb tényező. A Vatikán metropolisz? Hát megint billeg a dolog, mert maximum 1000 ember lakik ott, de hogy mekkora hatással van a világ kultúrájára, az akár metropolisz rangra is emelhetné. De pont azért, mert a lakossága egy kisebb faluéval ér fel, ezért nem nagyon szoktunk metropoliszként gondolni rá. Brüsszel világváros? Hát sokkal inkább az, mint Budapest, pedig a népessége a tizede Budapest népességének. Pl. a fentebb linkelt oldalon a világvárosok „pontozásában” Brüsszel 8 pontot kapott, Budapest meg 4 pontot. Taskent világváros? Eleve ha megkérdezed az utca emberét, 10 emberből nagyjából 10 azt sem tudja hol van. (Amúgy Üzbegisztán fővárosáról van szó, amit megint 10 emberből 8-9 nem tudna elhelyezni a térképen). Nem szoktuk világvárosnak (metropolisznak) nevezi, pedig a népessége 40%-al nagyobb, mint Budapesté. Nota bene ebben a pontozósdiban 1 pontot kapott.

A megapolisz nem egy nagyobb, hanem egy más szempont alapján létrehozott kategória. Ez a görög mega (nagy) és a polisz (város) szóra vezethető vissza, egyszerűen csak nagyvárost jelentett eredetileg. De mi ma óriásvárost, általában összeépülő nagy(obb) városok együttesét értjük alatta. Itt már – a metropolisszal ellentétben – van egy jól definiált jelentéstartama a fogalomnak, megapolisz az, aminek a népessége meghaladja a 10 millió főt. De ez megint időben relatív, mert eredetileg a 8 millió főnél nagyobb városokat jelentette, csak később tolták fel a kritériumot 10 millió főre.

De különböző elnevezések sorba rendezésénél a probléma inkább az, hogy némelyiknek nincs egzaktul meghatározott jelentése, illetve átfedés van a jelentéstartamuk között. Kicsit olyan a kérdésed, mintha a nagy, a hatalmas, az óriási, a monumentális, a gigantikus, a bazinagy, a kapitális szavakat kellene sorba rendezned, hogy melyik nagyobb a másiknál, pl. az óriási, vagy a monumentális jelent nagyobb kategóriát? Nehéz lesz megmondani, mert sok esetben egymás szinonimáiként kezeljük ezeket.

2019. márc. 31. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!