Első versnek milyen?
Te voltál a mindenem
Már csak fájdalom vagy
Ki sebet ejtett bennem
Ki ürt ültetett belém
Érezni akarom az arcomon a csókod.
A vállamon a tapintásod;
Látni a gyönyörű mosolyod.
Hallani az édes kacajod.
Kérlek, még egy kicsit szeress
Összetört szívem,gyenge testem.
E két dolgon kívül nincs másom,csak lelkem.
De ha mégis keresnél,a multban lennék.
A szerelmed,ki színt visz szürke napjaimba
Ki napsütést visz ködös útba
Ki összeragasztja az összetört szívem.
Ki meggyógyít s tovább jönne vélem.
Már csak töredéked maradt
Magad után hagytad
Eggyet kívánok csak eggyetlen eggyet.
Az igaz szerelmed.
Elfogytam az ölelésben.
Már csak a nyoma maradt.
Csókod elhalványul.
Már csak a helye maradt.
A címe: Elfogytam az ölelésben.
Ez az első "komolyabb" versem.
Inkább ne kísérletezz versírással!
A rímeid nagyon gyengék vagy nincsenek, a szótagszám hol sok, hol kevés, a helyesírásodban is van hiba (egyet,e gyetlen egyet = egy gy-vel kell írni!)
Próbálkozz rövid novellával inkább, mert szép érzésekről teszel tanúbizonyságot!
Én botor elolvastam. Mindig belefutok ebbe. Eddig egyetlen verset sem találtam ott, ahol a kérdező verset ígért. Ez nagyon-nagyon-nagyon nem vers. Még csak nem is gyenge vers.
Mutatok valamit:
Már vénülő kezemmel fogom meg a kezedet, már vénülő szememmel őrizem a szemedet.
Világok pusztulásán ősi vad, kit rettenet űz, érkeztem meg hozzád s várok riadtan veled.
Vagy:
Lillám! midőn szemem nézi hajnal tekintetedet, ezer grácia ígézi elmerűlt képzésemet;
Látván Citére virágit, olvadni kezd kebelem, s az egész menny boldogságit szűk mellyemben viselem.
Mit is tettem?
A szöveget nem sorokra bontva írtam be ide, hanem mondatonként. A te „költeményedben” nincsenek mondatok.
És így gondolatok sem fogalmazódnak.
Nincs semmilyen rímképlet. Semmi olyan tulajdonsága nincs, amitől ez vers lenne. Szóhasználatod is nyers, közönséges.
Nekem is sok vele a problémám. De én teszek neked egy szívességet, és Te arathatod le a babérokat, nem fogom én kiadni. Mivel én.. másféle írásokat alkotok. Inkább még ennél is depisebbeket, de szerelemről nem szokásom. Nos tehát, kijavítom neked:
Elfogytam az ölelésben
Te voltál a mindenem,
Most csak fájdalmat érzek:
Te vagy, ki tőrt szúrt belém,
S ki űrt hagyott szívemben.
Érezni édes csókod,
Vállamon tapintásod;
Hallani lágy kacajod..
Látni gyengéd mosolyod.
Kérlek, kicsit még szeress!
Darabokban a szívem,
Haldoklik vérző lelkem.
Csak zuhanok mélyebbre!
A szerelmed elveszett
Szürke napra kelek
Nincs Nap csak köd nekem.
Vajon te megmentesz?
Csak töredék az emlék
Mentél s mindent elvittél
Egyet kívánok én ezt:
Az igaz szerelmedet!
S elfogytam ölelésben.
Már csak a nyoma maradt.
Csókod mostmár elapad..
Már emléke van csak.
Építő jellegű kritika:
Címet előre írjuk. Rímek!!! Minden versszaknál igyekeztél minden sorban rímeket írni. De!! Az egyik versszakban nem mind a 4 sor rímelt hanem az első kettő és utolsó kettő. Ez hiba, mert kilóg az eredeti rendszeredből. A következő pedig... amivel a legeslegtöbb dolgom volt! Szótagszám!!! Eldöntötted az elején & kb közepén, hogy alapból egy sor 7 szótag. Néhány bőven több volt. Ugyanazt kellett kifejeznem 7 szótagban, tökéletes rímmel, ami kb konkrét mondat!! Nagyon nehéz munka volt ez nekem. Háromnegyed órába telt. Tehát sokat foglalkoztam vele. Remélem tetszik az új verzió, "neked adom".. hozzám nem illik a szerelmi csalódásról szóló verstípus. Majd lehet, hogy később fog, de ez a tied. Ingyen kijavítottam. Majdnem ingyen!!! Mindenki részéről szerintem(!) Megérdemlek egy zöld kezet, amiért ennyire kidolgoztam a választ. Én is kezdő vagyok, összesen van vagy 4 versem, nem vagyok profi, de akkor is munkás volt ez nagyon. Légyszi ezt vegyétek figyelembe! Köszönöm. A kérdezőnek pedig szívesen.
Kedves #4 ... a javított verzió talán az első, ha nem vagyok egoista.
"Én botor elolvastam. Mindig belefutok ebbe. Eddig egyetlen verset sem találtam ott, ahol a kérdező verset ígért. Ez nagyon-nagyon-nagyon nem vers. Még csak nem is gyenge vers."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!