Névváltoztatás. Megváltoztathatom a kereszt nevem, ha férjhez megyek?
Az anyakönyvvezető megkérdezi ugye, hogy milyen nevet kívánok használni a házasság után. Ilyenkor megváltoztathatom a kereszt nevem? vagyis, ha engem mondjuk lakatos gizellának hívnak és a férjem kovács istván, akkor én kérhetem, hogy a jövőben mondjuk kovács anna legyen a nevem?
Vagy ezt külön kérelmezni kell előtte vagy utána az anyakönyvi hivatalban? ha igen, akkor előtte vagy utána?
Hát ez nem így működik. A keresztnév-változtatásnak nincs köze a házassághoz, ott csak arról dönthetsz, hogy felveszed-e valamilyen formában a férjed nevét vagy sem.
A névváltoztatást kérelmezni kell, ennek van egy díja, nem tudom, most mennyi, pár éve 10.000 Ft volt. De ami még költséggel jár, az az összes papírod - személyi stb.- lecserélése lesz. Persze ezt akkor is meg kell tenni, ha férjhez mész és ezáltal változik meg a neved.
Nem könnyű összehozni, hogy nagyjából egy időben történjen a névváltozás, meg az esküvő, hogy utána egyszerre tudd lecserélni az irataidat, és ne kelljen mindent kétszer. De végül is nem lehetetlen.
Esküvőkor nem változtathatsz, jóval előbb vagy utána intézd!
Ha előtte, akkor Lakatos Anna leszel az esküvőig (aztán Kovács Anna= 2 x változtatás, összes iratod cseréje!).
Ha utána, akkor Kovács Gizellából leszel Kovács Anna, itt ugyanez a hercehurca, DE a férjed iratait is le kell cserélni, ami rád vonatkozik.
MEGÉRI???
Természetesen megváltoztathatod ekkor a keresztneved. De (példád szerint) csak 'Istvánné'-ra. A teljes neved Kovács Istvánné lesz. Levelezéskor, vagy barátaid, munkatársaid is csak Istvánné-nak szólíthatnak ezentúl.. (hiszen csak erről fognak tudni)
Tehát lehet, de elég szerencsétlen megoldás. Csak e miatt nem érdemes férjhezmenned.
5-ös válasz manapság már érvényét vesztette. (Szerencsére) nem lehet 'Istvánné' stb. egy nő keresztneve. Következők közül lehet választani: Kovács Istvánné Lakatos Gizella, Kovácsné Lakatos Gizella, Kovács-Lakatos Gizella, Lakatos-Kovács Gizella, Kovács Gizella, Lakatos Gizella.
Ahogy már írták mások is, a kettő külön procedúra, ráadásul az iratokban szerepelnie kell, hogy miről változtatsz. Meg lehet oldani egyszerre, de necces és nem ajánlom... Ha mégis bevállalod, a következőt kell tenned: beadod a kérelmet a keresztneved változtatására - ezt kb 1.5-2 hónap alatt elbírálják. Ekkor kapsz egy levelet, hogy immár Lakatos Anna a hivatalos neved és van asszem 2 hónapod, hogy mindent lecserélj. Ha ebben a két hónapban meg is házasodsz, akkor TALÁN elfogadják a házassági anyakönyvhez a Lakatos Anna névre szóló születési anyakönyvi kivonatodat és nem kell új személyit csináltatnod... Mikor megvolt az esküvő, Kovács Anna névre kiállíttatod az összes iratodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!