Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Csokoládéról néhány kérdésre...

Csokoládéról néhány kérdésre válaszolnátok?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy interneten is kapnék ezekre a kérdésekre választ de hàtha jobban megfogalmazva illetve több infóval tudnàtok segìteni... ;)

Honnan származik?

Hogyan jut el hozzánk?

Hogyan természtik a kakaobabot?

Kik dolgoznak a folyamatban?

Milyen alapanyagokat és adalékanyagokat tartalmaz?

2019. febr. 18. 19:13
 1/1 TappancsMancs ***** válasza:

Jáj már!

- Honnan származik? - Hogyan jut el hozzánk?

Dél-Amerikából, a maják kezdték el termeszteni, de nyilván az inkák és aztékok is ették, itták, nyomták buciba ahogy csak bírták. Majd 1500 körül ez a Cristoforo Colombo áthozta Jurópába és itt is majszolták, tömték pofiba ezerrel. Közbevetve ugye nem fordítjuk le a gengszter nevét és nem Kolumbusz Kristóf volt, hanem Cristoforo Colombo, ahogy Donald Trump nevét sem fordítjuk le Trombitás Donaldra. Na mindegy, térjünk vissza a csokizáshoz.

- Hogyan termesztik a kakaóbabot?

Ültetvényeken, szép kis sorokban ligetes lazasággal ültetik a kakaófákat. A termése meg olyan mint a rögbilabda és sacc 20-30 centisek. Abba van a kakajómag. Ez úgy néz ki, hogy vastag héja van körbe, beljebb meg a magok a terméshússal. A lényeg, hogy a magot szedik ki a csokikához, szárítják és pörkölik, variálnak vele, de eredetileg ez a mag fehéres színű és a pirítástól lesz barna.

Na meg az indiánok nem úgy itták a kakaót mint mi, tejjel és sugárkával, hanem valahogy úgy, mint mi a kávét, de felturbózták vaníliával meg ... meg mittomén mivel. Ja meg a vanília az meg egy orchidea termése és az is onnan van a Mexikóból, gondolom érted, miért tudták beletenni a maják a kakaójukba. Meg ma már - ki ne felejtsük - a kakaót főként Afrikában termesztik, de Ázsia és Dél-Amerika is benne van a buliban.

- Kik dolgoznak a folyamatban? - Milyen alapanyagokat és adalékanyagokat tartalmaz?

Hát én mint végfelhasználó a folyamat végén veszem ki a részem ebből a folyamatból, és tüntetem el a csokit, de valami elképesztő tempóval. Mondjuk ez a fontosabb része, de megemlíthető ami előtte van az is. Vannak ilyen kakaós emberkék akik tök értenek a kakaóhoz és elmennek a kakaó erdőbe és dumálnak ott a tesókkal, hogy ilyen, meg olyan kéne és ennyi, meg annyi, hazahozzák és nekiesnek nyomatni a csokit, mert az emberek türelmetlenül várják (főkén a nők). Ja meg a fehér csoki. Ugye nehogy kifelejtsük már. Na az meg azért fehér mert sok benne a kakajóvaj, és úgy csinálják, hogy szétszedik nyers kakajóporra és kakajóvajra, majd ezeket mixelik mindenféle csokikká (nyamm), a fehér csokiba (nyamm) meg nem tesznek kakajóport csak kakajóvajat. Tesznek még bele cukrot, tejport, na képzelheted mit össze variálnak még vele.

Fúú még valami. A kakaóvaj az olyan színű mint a sima vaj, de kemény, ettől lesz olyan roppanós a csoki. Régebben vettem gyógyszertárban tiszta kakaóvajat és na majd én csinálok csokit. Ja. Meg is vettem. Kiszámoltam és ott voltam hol a középárú bolti csoki, de fiatalkori próbálkozásnak még elment.

Valahogy ennyi a kakaó hivatalos története.

Készült: két példányban

Kapják: kérdező, gyakori

2019. febr. 18. 22:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!