Csokoládéról néhány kérdésre válaszolnátok?
Tudom, hogy interneten is kapnék ezekre a kérdésekre választ de hàtha jobban megfogalmazva illetve több infóval tudnàtok segìteni... ;)
Honnan származik?
Hogyan jut el hozzánk?
Hogyan természtik a kakaobabot?
Kik dolgoznak a folyamatban?
Milyen alapanyagokat és adalékanyagokat tartalmaz?
Jáj már!
- Honnan származik? - Hogyan jut el hozzánk?
Dél-Amerikából, a maják kezdték el termeszteni, de nyilván az inkák és aztékok is ették, itták, nyomták buciba ahogy csak bírták. Majd 1500 körül ez a Cristoforo Colombo áthozta Jurópába és itt is majszolták, tömték pofiba ezerrel. Közbevetve ugye nem fordítjuk le a gengszter nevét és nem Kolumbusz Kristóf volt, hanem Cristoforo Colombo, ahogy Donald Trump nevét sem fordítjuk le Trombitás Donaldra. Na mindegy, térjünk vissza a csokizáshoz.
- Hogyan termesztik a kakaóbabot?
Ültetvényeken, szép kis sorokban ligetes lazasággal ültetik a kakaófákat. A termése meg olyan mint a rögbilabda és sacc 20-30 centisek. Abba van a kakajómag. Ez úgy néz ki, hogy vastag héja van körbe, beljebb meg a magok a terméshússal. A lényeg, hogy a magot szedik ki a csokikához, szárítják és pörkölik, variálnak vele, de eredetileg ez a mag fehéres színű és a pirítástól lesz barna.
Na meg az indiánok nem úgy itták a kakaót mint mi, tejjel és sugárkával, hanem valahogy úgy, mint mi a kávét, de felturbózták vaníliával meg ... meg mittomén mivel. Ja meg a vanília az meg egy orchidea termése és az is onnan van a Mexikóból, gondolom érted, miért tudták beletenni a maják a kakaójukba. Meg ma már - ki ne felejtsük - a kakaót főként Afrikában termesztik, de Ázsia és Dél-Amerika is benne van a buliban.
- Kik dolgoznak a folyamatban? - Milyen alapanyagokat és adalékanyagokat tartalmaz?
Hát én mint végfelhasználó a folyamat végén veszem ki a részem ebből a folyamatból, és tüntetem el a csokit, de valami elképesztő tempóval. Mondjuk ez a fontosabb része, de megemlíthető ami előtte van az is. Vannak ilyen kakaós emberkék akik tök értenek a kakaóhoz és elmennek a kakaó erdőbe és dumálnak ott a tesókkal, hogy ilyen, meg olyan kéne és ennyi, meg annyi, hazahozzák és nekiesnek nyomatni a csokit, mert az emberek türelmetlenül várják (főkén a nők). Ja meg a fehér csoki. Ugye nehogy kifelejtsük már. Na az meg azért fehér mert sok benne a kakajóvaj, és úgy csinálják, hogy szétszedik nyers kakajóporra és kakajóvajra, majd ezeket mixelik mindenféle csokikká (nyamm), a fehér csokiba (nyamm) meg nem tesznek kakajóport csak kakajóvajat. Tesznek még bele cukrot, tejport, na képzelheted mit össze variálnak még vele.
Fúú még valami. A kakaóvaj az olyan színű mint a sima vaj, de kemény, ettől lesz olyan roppanós a csoki. Régebben vettem gyógyszertárban tiszta kakaóvajat és na majd én csinálok csokit. Ja. Meg is vettem. Kiszámoltam és ott voltam hol a középárú bolti csoki, de fiatalkori próbálkozásnak még elment.
Valahogy ennyi a kakaó hivatalos története.
Készült: két példányban
Kapják: kérdező, gyakori
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!