Ez lopasnak szamit?
Fordítsuk meg a helyzetet. Találsz egy pénztárcát. Vagy bármit, egy telefont, egy órát, akármit. Ez valakinek a jogos tulajdona. A „ki mit talál, övé” elvvel ellentétben ez nem lett a te tulajdonod. Elvileg kötelességed lehetőleg visszajuttatni a tulajdonosának, ha az ismeretlen, akkor leadni a helyi jegyzőnél. Itt nyilatkoznod kell, hogy a tulajdonos kilétének megállapíthatatlansága esetén igényt tartasz-e a talált tárgyra. (Ha jól tudom 3 hónap után, ha nincs meg a tulajdonosa, akkor kapod meg.)
Ha nem így teszel, az tulajdonképpen egyenértékű a lopással.
Az más kérdés, hogy egy utcán eltűnt pénztárca megtalálása eléggé esélytelen. Még ha térfigyelő kamera fel is vette az elkövetőt, akkor sem sok esély van, hogy meg is találják. Hogy a pénzedet visszakapd, az is eléggé reménytelen, mert nyilván ha bemondásra azt mondod, hogy százezer forint volt benne, akkor nehéz ezt bizonyítani is, cáfolni is. De ezt nem tudom megmondani, hogy hogyan működik, ha esetleg elkapják a tolvajt.
Tehetsz feljelentést. Én tartok tőle, hogy sok reményt nem érdemes fűzni hozzá, mérlegeld, hogy akarsz-e erre időt, energiát pazarolni…
Nem a penz bosszant , foleg, hogy a java resze kartyamon volt, csupan az hogy rengeteg kep, emlek, az osszes iratom es a kutyam oltasi konyve is benne lapult ... es az hogy ezt szinte a sajat utcamban kellett megtapasztalnom 5 perc leforgasa alatt...
koszonom egyebkent a valaszokat !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!