Könyvtári könyv szétesett, ki fogják fizettetni velem?
Első tanácsát rongálásnak hívják, s ha úgy teszel, akkor sokkal esélyesebb, hogy kifizettetik veled. Másodikat fogadd meg. Egyébként ha kifizettetnek egy könyvet, akkor nem az eladási árán teszik, hanem többszörösén.
Legalábbis amikor a Szabó Ervin központjában, az OMKDK-ban elolvastam a játékszabályokat, akkor ha jól emlékszem 6szoros volt a kártérítés értéke.
Szakmabeliként (nyomdász) tudom, hogy a ragasztókötés gyakran nem megfelelő technológiával készül. Fontos a papír fajtája (nem mindegyik alkalmas rá), a gerinc frézelése, a ragasztó típusa, stb.)
S ezek a könyvek nem is nyithatók teljesen szét, mint a cérnafűzött.
A könyv tervezésekor nagyobb margót kell hagyni, hogy olvasható maradjon. Erre nem mindig figyelnek oda, s az olvasó kénytelen erőszakot tenni a könyvön, erőből széthajtani. Ilyenkor a könyv "eltörik", esnek ki a lapok, csúnya lesz a borító a gerincen.
A sok használatot minden könyv megérzi, a ragasztott a fentiek miatt érzékenyebben.
A könyvtárosok jól tudják ezt, s nem tekintik szándékos rongálásnak. Ha kávéfoltos lenne, azt nyilván nem néznék el.
Ne foglalkozz vele. A könyvtáros se fog. Majd valamikor észreveszik, hogy milyen állapotú, és megcsináltatják, vagy nagyobb valószínűséggel leselejtezik. Esetleg felhívhatod a figyelmüket, hogy ez már erősen saláta, meg kellene javíttatni.
Nálam is előfordult már többször, hogy rossz állapotú könyv még jobban szétesett a lapozástól. Visszavittem, visszavették, kész.
Kicsit késve írom le, de visszavették mindenféle probléma nélkül. :)
Egyébként egy szinte teljesen új könyvről volt szó, rajtam kívül nem sokan vehették még ki, csak a ragasztás nem bírta, hogy sok alkalommal kinyitottam ugyanazon az oldalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!