Türelmetlenkedik ige tárgyas ragozása?
Figyelt kérdés
Adott egy szó, hogy türelmetlenkedik, ezt kellene nekem tárgyasan ragozni, segítenétek, hogy helyes legyen a szó?
én türelmetlenkedem
te türelmetlen....
2018. nov. 24. 14:38
1/5 anonim válasza:
te türelmetlenkedsz
ő türelmetlenkedik
mi türelmetlenkedünk
ti türelmetlenkedtek
ők türelmetlenkednek
2/5 A kérdező kommentje:
igen, de úgy kellene, hogy az ige tárgya tárgyas (határozott) ragozású legyen, mert amit most írtál az a határozatlan. különben azért köszönöm.
2018. nov. 24. 15:47
3/5 anonim válasza:
Türelmetlenkedem, -kedj,-kedjen, -kedjünk, -kedjetek, -kedjenek (tárgyas ragozás. kijelentő mód, jelen idő).
4/5 anonim válasza:
Te 76%, ugye te csak szórakozol? Vagy tényleg ennyire sötét vagy? Ez a felszólító mód.
Tárgyas ragozás (bár meggyőződésem, hogy a kérdező is tudja):
türelmetlenkedem
türelmetlenkeded
türelmetlenkedi
türelmetlenkedjük
türelmetlenkeditek
türelmetlenkedik
Csak ugye ennek nincs semmi értelme... Nagyon erőltetetten tudok csak olyan szövegkörnyezetet elképzelni, ahova ez a forma beillik: Pistike végigtürelmetlenkedi a szünetet.
5/5 A kérdező kommentje:
igen 4. kommentelő,végre valaki, aki megértette a kérdésem. és tényleg nincs nagyon értelme a képzett szavaknak és igazából most vettem csak észre, hogy nem sok ember tudja a különbséget az alanyi és a tárgyas ragozás között. na mindegy köszönöm a segítséget.
2018. nov. 24. 19:34
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!