Gázspray vagy paprikaspray?
Pár hónapja költöztem fel Budapestre, és a munkám miatt gyakran késő este utazom haza. Egy ideje gondolkodom azon, hogy nőként nem ártana magamnál tartaniegy gázspray-t vagy paprikaspray-t.
A gond csak az, hogy ben vagyok túl jártas a témában. Annyit tudok, hogy vadászboltban lehet venni, de egyáltalán melyiket éri meg megvenni? Gáz vagy paprika? Hallottam olyat, hogy valakit megbüntettek, mert paprikaspray-t használt. Kell ezekhez valami használati engedély vagy van valami jogszabály, hogy hogyan lehet használni?
Esetleg valaki, akinek van tapasztalata, elmondaná, melyiket használja?
A válaszokat előre köszönöm.
Sokan tesznek úgy, mintha valami oltári nagy tudomány lenne a gázspray mögött, amihez természetesen csakis ők értenek, de valójában igen egyszerű az egész. A "gázspray" és a "paprikaspray" ugyanaz. Legalábbis többnyire.
Amit civilek megvásárolhatnak, az lehet CN (klór-acetofenon) vagy paprikaspray. Az előbbi egy vegyszer, utóbbi valóban paprika, igen finomra őrölt chilipor kémiailag semleges olajban. Egészségkárosító hatása nincs, azon kívül, hogy kifolyik tőle a szemed. Létezik továbbá CS (klór-benzalmalonitrit, de ezt meg se próbáld megjegyezni) és CR (dibenzoxazepin) is. Ezekkel azonban nemigen találkozhatsz gázspray formájában (bár nem kizárt). A CS-t tömegoszlatásra használják, a CR-t pedig sehol sem alkalmazzák, mert életveszélyes, súlyosan rákkeltő, ráadásul nincs semlegesítő anyaga.
A CN és a paprika közül az utóbbi a hatékonyabb, mert az előzőnek csak átmeneti a hatása. Többek között a 2006-os MTV ostromnál is azért verték szét a rendőröket, mert CN gázzal voltak felszerelve, és az első pár adag után hiába fújkálták. Utána rendszeresítették a CS-t, majd egy rövid időre a CR-t is, mert ilyen emberi jogok meg hasonló baromságok a magyar hatóságokat nem érdeklik. A magyarokon kívül egyedül a dél-afrikai rendőrség alkalmazta a nyolcvanas években, de azok sem sokáig, mert ez még a gettónégerek ellen is túlzás volt. A magyar rendőrség nem a magyar állampolgárok testi épsége miatt vonta ki, hanem mert - mint írtam volt - nincs ismert ellenanyaga, így ha rámegy a rendőrökre, azok is fuldokolhatnak a tüntetőkkel. Ráadásul átmegy a gázálarcokon is.
A paprikából is többféle kivitel létezik, van, amelyik sugarat spriccel, van, amelyik felhőbe fújja szét a cuccot. Saját tapasztalatom szerint a felhő jobb, mert a sugarassal célozgathatod a támadó szemét, kicsi az esély, hogy el is találod. Amerikában a rendőrök tapadós hab formájában is alkalmazzák a paprikát, ezt nem tudom, létezik-e Magyarországon.
Amire ügyelj, hogy Magyarországon a törvény 20 gramm töltősúlyig engedélyezi gázspray birtoklását közterületen. Engem egyszer bevittek a barom rendőrök, mert az volt a spray-emre írva, hogy 20 ml. Évekig járhattam a bíróságra ebben a fontos kérdésben, de az nem felelt meg annak a taláros jóképességűnek, hogy kértem a német gyártótól egy igazolást, hogy a töltőanyag 20 grammnál kevesebb. Helyette hoztak valami "szakértőt", aki megállapította, hogy 20 ml = 20 g. Mármint hogy bármiből. Ólomból is. Hát, ennyit a magyar hatóságokról.
A másik, hogy ha használtad, azonnal menekülj! A rendőrség téged fog támadónak tekinteni. Nem, nem fogja őket érdekelni, hogy egy törékeny kislány vagy, az "áldozatok" meg egy háromtagú galeri a Blahán. Ne bízz a hatóságokban!!
Az előző válaszadó elég jól leírja a dolgokat, kiegészíteném kicsit! A CN hatóanyafot el kell felejteni, mert nagyon gyenge és hamar szétoszlik a levegőben, ezért a hatótávolsága is kissebb. Viszont a paprika (OC) hatóanyaggal egy baj van, magyarországon tilos viselni sajnos. Tehát javaslom a CS és CR hatóanyagot, a CR a leghatékonyabb, de szerencsére a magyar jogszabályok még nem korlátozzák. Budapesten be tudod szerezni!
Üdv.
Első kettőre zöldet nyomtam, annak ellenére, hogy nem a kérdés lényegére felel.
Jogos védelmi helyzetben bármit használhatsz, ami a kezed ügyébe kerül. Az arányosság sem feltétel.
Ha olyan eszközzel védekezel, amelyik nem lehetne nálad, az külön ügy. Attól még a jogos védelem az marad, ha egy föld-föld rakéta van a retikülödben.
Két kérdés marad csak: mennyire véd meg a spray, illetve mennyi az esélye annak, hogy önmagad ellen is fordul? Ezen felül, bizonyítható-e a jogos használata.
A kezelése csuda egyszerűnek tűnhet, de nem az. Hatótávolsága kicsi, s ki van téve a széljárásnak. Ha erős szembe szélben használod, még az is lehet, az egészet te kapod az arcodba, a támadó meg semmit.
Hatótávján belül a másik ki is tudja csavarni a kezedből.
Sikeres alkalmazás esetén arra jó, hogy a futásnál lesz egy kis előnyöd. Szóval ha futásnak eredsz, a támad egy rövid ideig a szemével lesz elfoglalva, s csak utána tud utánad eredni. Lehet, ennyi előny megfelelő, de nem biztos.
A másik meg az, hogy ha a bíróság nem állapítja meg a jogos védelmet, akkor téged fognak elmarasztalni.
Mondjuk, az is jobb, mint a temetőben pihenni.
Mert hát sajnos extrém esetben előfordulhat, hogy bozótvágó késsel, álló dákóval kerget valaki, a bíróság meg semmit nem talál majd bizonyítottnak, csak azt, hogy lefújtad.
Köszönöm a válaszokat.
Csupán az első válaszolónak szeretnék annyit említeni, hogy a 20ml=20g-os dolog sántít egy kicsit. Érettségiztem fizikából, ezért tudom, hogy nem lehet minden anyag sűrűsége egyenlő. (Sűrűség=tömeg\térfogat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!