Kulfoldi ut utan hasmeneses betegseg?
2 honapja tanulok kulfoldon, izraelben.
Egyszer mar voltam beteg ott, akkor csak magas lazam volt. 3 napja jottem haza, es mar 2 napja nagyon faj a hasam, hanytam is parszor es eros, viz allagu hadmenesem van. Mit lehet tenni? Varjak meg par napot? Vagy menjek rogton krvoshoz? Mit erdemes enni-inni?
Szia!
Mielőbb orvoshoz kellene menned, mivel, ha nem iszol, vagy nem eleget, hamarosan kiszáradsz. Ha hányingerre, hányásra, jó a B6 vitamin, de ha már többször hánytál, és nem szűnne, akkor már Daedalon tbl(vény nélküli). A hasmenéskor pedig az a jó, ha kiürül, aminek ki kell jönnie, de segíthet pár szem széntabletta, ami a méreganyagokat ilyenkor semlegesíti. Ez feketére színezi a székletet, lévén maga a gyógyszer is ilyen színű. Ha képes vagy elmenni orvoshoz (nem annyira sűrű a hasmenésed), ne sokat hezitálj rajta.
Mivel hányás hasmenés esetén fontos a folyadék pótlás (bő folyadék), elsősorban tea.
Aztán emellett:
- Háztartási keksz
- Ropi
- Sóba-vízbe főtt krumpli
- Húsleves, vagy zöldségleves (szűrt) pohárból
- Lágy tojás (ha már bírja a gyomrod)
- Banán
- Kétszer sült vagy pirítós kenyér (ha a gyomrod nem nagyon érzékeny, akkor ez utóbbi fokhagymával bekenve, persze nem olajban tocsogósan)
- Reszelt alma
- Ha nem vagy laktóz érzékeny, akkor joghurtok - ezek visszaépítik a bélflórát.
Röviden ennyi jutott eszembe a családi, és melóhelyi tapasztalatok alapján. :)
Jobbulást!
Sok folyadék, tea, víz, semmi szénsavas vagy cukros, enni csak lightosat, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, pirítós, keksz, semmi nagyon zsíros, sós, fűszeres.
Ez amúgy egy jó gyomorfertőtlenítő, durva helyekre ezt szoktam vinni magammal, nekem azonnal (másnapra) szokott segíteni. [link]
Ha van még lehetőséged ma este elszaladni egy gyógyszertárba és venni akkor tedd meg, vény nélkül kapható, és vegyél be nyugodtan kettőt belőle. Én széntablettát ma még nem vennék be, megfogja ugyan a fosást de holnap egyrészt a gyomrod állapotából, másrészt meg pont a széklet gyakoriságából és állagából fogod tudni megállapítani hogy jobban vagy-e. Ha igen akkor amikor eszedbe jut pár napig dobálj a tablettából egyet-egyet, és el fog múlni a hasfájás teljesen. Vegyél mellé probiotikumot is. Ha viszont nem segít akkor valószínűleg nem sima gyomorrontás hanem valami fertőzés úgyhogy holnap szaladj a háziorvoshoz mert hosszú hétvége jön és ha nem javul vagy ne adj Isten rosszabbodik a helyzet akkor az ügyeletre kell már menned.
Ha nem veres, akkora baj nem lehet, de a hasmenessel celszeru nagyon vigyazni.
Nagyon nagy bajt okozhatnak, ha elhuzodnak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!