Mi történik, ha egy határozott időtartamú lakásbérleti szerződésben leírják, hogy bármely fél bármikor felmondhatja azt?
Kulcs: én bérbeadóként ragaszkodom ahhoz, hogy a bérlő előtt!!!, bontatlan!!! zárbetétet cserélek. Ez közös érdek: nem mondhatja, hogy bárkinek, akinek nem ő ad kulcsot, annak van, és így tűnt el valami, és én nyugodt vagyok, hogy biztosan nincs másnak kulcsa (előző bérlő, vagy annak a haverja, akinek adott) az én bérlőmhöz bejárkálhat.
Sem az, hogy majd a bérlő lecseréli, sem a „használt” kulcs átadása nem jó megoldás. Jobb kifizetni most pár ezret a zárbetétért, mint később – ha gond van – akkor magyarázkodni.
Hogy ezután ad-e nekem, vagy nem az az ő dolga és szuverén döntése. Ha nem ad, akkor gond esetén nem tudok bemenni és intézni valamit, ha ad, akkor azt lezárjuk egy borítékba, amit nem lehet úgy felnyitni, hogy nyoma ne maradjon.
30 év alatt a legtöbben adtak, mert soha nem tudni, hogy mi jön közbe és be kell menni. Volt amikor jó volt ez, mert a gyerek a nagy iskolába készülés alatt elfelejtette elzárni a csapot. Miután szóltak neki, én különösebb káresemény nélkül el tudtam zárni. Ha nincs kulcsom, mert nem adott volna, akkor neki kell intézni a dolgokat, mert birtokba adott tulajdonért ő felel. Kiemelten akkor ha a káresemény gondatlanságból következik be.
Ezt a legjobb előre, a szerződés előtt megbeszélni, hogy miképp gondolja a két fél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!