Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Nyári vagy Téli időszámítás...

Nyári vagy Téli időszámítás maradjon inkább, melyiket preferálnád?

Figyelt kérdés

Eldőlt hogy az EU-ban eltörlik az óraátállítást,

a tagállamok maguk dönthetik el hogy

a nyárit vagy a télit választják.

Te melyiket választanád és miért?

Kis infó a napkeltékről és napnyugtákról,

havi lebontásban:

[link]

2018. szept. 1. 06:04
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

[link]

(csak hogy ne reklámozzak egyetlen konkrét oldalt sem)

Az hogy szerinted eszement dolog, az egy személyes vélemény és tiszteletben tartom,

ugyanakkor mind az EU-s mind a magyar közvélemény-kutatások arra utaltak hogy az emberek 70%-ban nem csak hogy eltörölnék de a nyárit tartanák meg,

Mivel ez EU-s szinten is igaz és Magyar szinten is, így esélyes hogy az egész EU, vagy legalább is jelentős része marad a nyári mellett.

Továbbá az EU parlament szorgalmazza hogy a vezetők legyenek tekintettel a szomszédos országokkal történő gazdasági kapcsolatra és így ennek tekintetében hozzanak döntést, szóval nagy az esélye hogy a gazdaság érdekében ez amennyire lehet egységes marad,

persze lehet hogy nem, de Romániával nekünk is akad gazdasági és utazási kapcsolatunk is, közben meg van egy óra eltérés határátlépéskor, mégis megoldódik. :)

2018. szept. 19. 17:11
 22/31 anonim válasza:
62%
még mindig A NYÁRIT! :)
2018. szept. 27. 13:04
 23/31 anonim válasza:
55%
egyértelműen a nyári, nekem abban több előny van mint hátrány
2018. okt. 12. 16:32
 24/31 E-Zsolesz válasza:
66%
15-ös válaszoló tökéletesen jól leírta a helyzetet és jár neki a zöld pracli.
2018. okt. 25. 10:36
 25/31 anonim válasza:
58%
#1 Persze,nyilván jó lenne,ha már 3-kor világosodna.
2018. okt. 25. 16:04
 26/31 A kérdező kommentje:

na meg ha soha többé nem lenne olyan hogy este 8 után még kicsit is világos van... :/

+++ ahogy előttem szóló is mondta,

Sok diák nyári-szünetét (meg sok felnőtt nyári napjait) is hazavágná hogy hajnali 3-kor világos lenne, mi a fenéért lenne az jó bárkinek is hogy majd egész nyáron erősen sötétíteni kell hogy ne 3kor keljünk a napra, ellenben este meg kimennénk még 8 után, mert már nyugi van és ráérős, ki lehet ülni, tök sötétben ugyan minek..., minek akarja bárki is hogy 7 után jöjjenek a szúnyogok és 8ra sötét legyen? nyáron???

2018. nov. 2. 11:04
 27/31 anonim ***** válasza:
56%

Bár már régi a kérdés, de hadd reagáljak én is pár dologra:

Egyértelműen az állandó téli időszámítás a jobb. Az érv pedig: mert az egészségünk mindennél fontosabb. Részletesen ld. lent.

Ha a mostani rendszer maradna, azaz megmaradna az óraátállítás, az sem lenne jó:

Erről itt írtam részletesebben: https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudom..

4-es és 6-os.

Mint ahogy az állandó nyári sem jó. Mi a gond a nyárival:

Ha megnézzük a 13-as által linkelt táblázatot, akkor –amennyiben a nyári időszámítást tartanánk meg - a sötét reggelek száma 115 lenne úgy, hogy 7:30-ig számolják, ami így is túl van idealizálva. Az emberek többségének eddigre már be kell érnie a munkahlyére, iskolába (az iskola a legtöbb helyen 7.45-kor vagy 8-kor kezdődik, de általában elvárják, hogy a gyerek még ennél is előbb ott legyen, mert egyébként biztos elkésne...). Ha 6-7 közötti keléssel számolnánk (de a 7 megint túl van idealizálva, ha beleszámoljuk a reggeli rutin teendőket, és esetleg még 1 órát utazni is kell a munkahelyre/iskolába), akkor az év 365 napjából legalább 200-on sötétben kellene kelni. Amikor meg nem, annak nagy része úgyis pont nyárra esik, amikor a szerencsésebbek, akik szabadságon vannak, vagy akik még iskolások, és nem mennek nyári munkára, úgyis addig alszanak, ameddig akarnak... Ez az emberi szervezetre nézve megterhelő, mivel egyszerűen nem arra vagyunk hangolva, hogy nyári időszámítás szerinti 6-7-kor (azaz téli időszámítás szerinti 5-6-kor!) keljünk. Még 1 órával ezután is nagyon határeset. Ha a nyári maradna meg, 10 év alatt észrevehetően nőne a depresszió, a szív-érrendszeri betegségek (hajnali stressz és kortizol!), illetve a daganatos betegséek aránya is (melatonin csökken!). Orvosilag semmiképp nem támogatható. Tudom, hogy vannak így is, akik hajnalban kelnek (én is), de nem is mi vagyunk a világverők a várható átlagos élettartam tekintetében.

Persze, tudom én is, hogy kellemetlen, ha már este 8-kör sötétedik, főleg nyáron. De azért jobban belegondolva nem is olyan nagy baj ez, mert aki szabadságon van, vagy nyári szünete van, annak tök mindegy, mennyit mutat az óra, keljen, amikor akar, és feküdjön, amikor akar. Tehát nem kell egy adott rendhez igazodnia, ugyanakkor világosodik és sötétedik, mindegy, hogy az óra 8-at, 9-et vagy 10-et mutat...

Aki viszont időre megy, annak kifejezetten káros, ha este sokáig fenn van (pl. 10-11-ig, mert mondjuk csak 9-kor sötétedik, és addig kint van az udvaron, majd utána még elvégzi az esti teendőket), de utána ugyanúgy kelnie kell reggel. Ha meg téli időszámítás lenne nyáron is, akkor a sötétedéshez képest lehetne reggel 1 órával többet aludni. És mivel 1 órával később kell dolgozni menni, az esti teendők egy része reggel is elvégezhető, ha valaki mindenképp fel akar már kelni 1 órával előbb... Más a helyzet, ha valaki dolgozik nyáron, de – ha a téli időszámítás lenne nyáron is - a munkahelyek többségénél elképzelhető, hogy rugalmasabban fogják kezelni a munkarendet, és ha eddig mondjuk 9-kor kellett munkába menni nyári időszámítás szerint, ott ezután majd 8-ra kell menni, ha már tényleg ezt akarják az emberek... A legrugalmatlanabb intézményeknél (állami szféra, iskolák...) meg eddig is inkább a túl korai kezdés volt a probléma (főleg tavasszal, amikor az ember már megszokta, hogy világosodik, erre az óraátállítás után menjen megint sötétben iskolába/munkába...), ami legalább ezzel megoldódna (mert valóban violágosodna tavaszra, és úgy is maradna; ellenben az állandó nyárival reménytelenül sötét lenne reggel az év több mint felében).

A besötétítős érvet sem tudom elfogadni. Akit zavart a fény, annak nyáron eddig is sötétíteni kellett este, ha nem akart 4-5 körül felkelni akár sötétíteni, akár véglegesen. Ha meg nem sötétítünk, és bár szabadságon vagyunk, és eddig mégis 5-kor keltünk a napra, miért ne kelhetnénk 4-kor? Az emberek nem kis része, ha megtehette, eddig is 9-10-ig aludt nyáron, azaz szintén nem zavarta a világos, tehát eddig sem volt ez gond. És a téli megtartása esetén ugyanezek az emberek 8-9-kor fognak kelni, így lényegében ugyanakkor és ugyanannyi időt tölthetnek a szabadban. És hamarabb megszoknák, mint most bárki gondolná, hogy mondjuk reggel 9 helyett 8-kor kelnek, és este 9 helyett csak 8-ig vannak kint a szabadban.

Tehát a korai sötétedés pont nem szempont, aki akar, felkelhet így is 1 órával korábban, hogy kihasználhassa a teljes világos periódust. Viszont amikor az ember dolgozik/iskolába jár, és rá van kényszerítve, hogy télen még 1 órával korábban keljen (amikor december környékén már így is sötét van reggel is), az semmiképpen sem jó. Még akkor sem, ha cserébe 4 helyett csak 5-kor sötétedik (ami ugyanúgy korai). De inkább sötétedjen 4-kor karácsony táján (eddig is kibírta mindenki), mint hogy még reggel 8-kor is sötét legyen (eddig is nehezen bírták az emberek a tavaszi óraátállítás utáni sötétséget).

Az emberi szervezet úgy van beállítva, hogy a fényre keljen fel, meg is betegszik, ha ez az elv sérül. És már most is sokszor sötétben kell kelni, gondoljunk bele, mi lenne télen, ha a nyári időszámítást tartanánk meg... Sokan nem gondolnak ebbe bele, és egyetlen apró dologért (ne sötétedjen nyáron az óra szerint korán, ami nem is valós probléma, mivel mindenki, aki eddig kihasználta a nyári pihenése alatt a teljes világos periódust, automatikusan 1 órával korábban kel és fekszik majd, így végül az ő belső órája szerint ugyanott van) rákényszerítene mindenkit fél évig a még korábbi kelésre, tönkretéve ezzel egészségüket.

Egy korrekt cikk a témában:

[link]

Mint látjuk a cikkből is, az oroszok és a törökök is kipróbálták már ezt, és bár náluk is a többség előzőleg úgy gondolta, hogy a nyári időszámítás lesz a jó, végül 3 év alatt – a saját kárukon tanulva - rájöttek, hogy mégsem... Még a háziállatok is megérezték, hát még az emberek... Miért nem tanulunk inkább az ő kárukon? Miért ragaszkodunk görcsösen valamihez, amiről már kiderült, hogy nem működik?

2018. nov. 2. 12:05
 28/31 A kérdező kommentje:

"... ha este sokáig fenn van (pl. 10-11-ig, mert mondjuk csak 9-kor sötétedik ..."

Ez dédnagyszüleink, nagyszüleink idejében még csakcsak, mikor sötétben az ember a TV előtt elaludt, ma más annyi a szórakoztató elektronika hogy a sötét egyáltalán nem jelent alvást, legfeljebb is csak azt hogy az emberek nem mehetnek ki és a gépek előtt gubbasztanak sok esetben éjfélig is,

persze kidobhatnánk minden tech kütyüt és vissza a kőkorba,

egészségesebb lenne gondolom,

de messze nem reális és modern társadalmunkra illeszthető az a sok dolog amit írtál.

Mint mondtam, igazad lehet abban hogy nem egészséges a nyári, de az érvelésed messze nem a modern társadalmunkra illeszthető, 20-30 éve fejet hajtottam volna hogy így van, ma már nagyon nem aktuális érvelés.

összefoglaló: Az érvelésedben akad logikai buktató és áltudományos érvelés is... :(

2018. nov. 3. 11:05
 29/31 anonim válasza:
62%
nyári
2018. nov. 26. 16:19
 30/31 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem meg a télit. Személyes véleményem szerint nehezen tudok kelni ha sötét van, vissza akarok aludni. Jó az se jó, hogy négykor már sötét van, de reggel engem jobban zavar. Nyáron meg szerintem jobb lenne, ha egy órával korábban menne le a Nap este: Nem lenne az a döglesztő melegy ha este program van, vagy sétálni mennék.
2022. ápr. 14. 23:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!