Mekkora annak az esélye, hogy 2 meleg legyen egy közèpiskolai osztályban?
Szia!
Minden elképzelhető. :) Még az is, hogy épp ott találod meg életed szerelmét. Én kívánom neked, hogy összejöjjön, és légy nagyon boldog az új sulidban. :)
Az én tudomásom szerint minden 6. fiú/férfi homoszexuális, illetve biszexuális valamilyen mértékben. Ez %-ban 16-17% arányt jelent a férfi lakosságban. Ez alapján osztályonként átlagban 2 fiú lehet érintett. Szóval az 1. kérdésedre a válasz, igen van esély.
Az hogy beléd szeressen az illető, már jóval csekélyebb valószínűségű - legalábbis szerintem.
1. Honnan tudná rólad, hogy te is meleg vagy? Gondolom nem hordasz róla táblát a nyakadban...
2. Ha mégis megtudná, hogy meleg vagy, akkor vagy bejössz neki, vagy nem. 50-50%...
3. Szintén 50-50%, hogy neked bejönne-e az illető...
4. Ha tetszetek is egymásnak, ő nem biztos hogy már készen áll egy homoszex kapcsolatra.
5. Nagy valószínűséggel szégyenli még a melegségét, és nem készült fel a kitárulkozásra. Így nem fogod tudni róla, hogy meleg.
Senki sem szereti azt a pofára esést, hogy bepróbálkozik egy fiúnál, akiről aztán kiderül, hogy nem is meleg. Se neked, se neki nem hiányzik egy ilyen élmény. Arról nem is beszélve, hogy kiderülne a "titok" és a másság miatt ki lennétek téve a homofób szekálásnak. Szóval nehéz ügy... De ne add fel! Hajrá és sok sikert!
Legyen a homoszexuálisok aránya a társadalomban 5%, az osztály létszáma pedig 30.
Fogalmazzuk meg a komplementer-eseményt: mennyi a valószínűsége annak, hogy legfeljebb 1 homoszexuális van az osztályban?
Binomiális eloszlással számolva ez choose(30, 0) * 0.95^30 + choose(30, 1) * 0.05 * 0.95^29 ~ 0.5535. (Ahol a choose(n, k) = n!/(k!*(n-k)!) egy "n" elemű halmaz "k" elemű részhalmazainak száma.)
Tehát annak a valószínűsége, hogy a komplementer-esemény nem következik be, vagyis hogy a kívánt esemény bekövetkezik, 1 - 0.5535 = 0.4465 = 44.65%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!