Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi a fontossági sorrend az...

Mi a fontossági sorrend az értékrendedben ezek közül?

Figyelt kérdés
Család,pénz,szabadság,szeretet,élet,

2018. jún. 2. 14:24
 1/7 anonim ***** válasza:

Ez így nehéz, mert ha nincs élet, a többi sincs... Persze azt értem, ha valaki inkább meghal, minthogy nagyon ne legyen szabad.

S ha élek, szeretek, szóval az is alap.

A pénz pedig annak is kell, akinek nem fontos.

Bocs, ezzel így nem tudok mit kezdeni. Viszont az egészség az egyik legfontosabb számomra, bár a szabadságnál (ami nem tudom, hogyan értelmezendő, elég tágan lehet) kevésbé. De betegen nem akarnék élni. A család pedig felelősség, ott nem választ az ember, de összehangolja a többi fontos dologgal. Illetve mnelyik család? A tőlünk függő gyermek, a partner és az anya egészen más kategória.

Nálam a szabadság lenne az első, bármit is jelent az, az élet és a szeretet pedig a nulladik, többet nem tudok mondani.

2018. jún. 2. 14:42
 2/7 A kérdező kommentje:

Nálam valahogy így van:

1.szabadság

2.pénz

3.szeretet

4.család

5.élet

2018. jún. 2. 15:03
 3/7 anonim ***** válasza:

1. szeretet

2. élet

3. szabadság

4. család

5. pénz

2018. jún. 2. 15:15
 4/7 anonim ***** válasza:

Család, pénz, szeretet, szabadság - hogy létezne élettelenül?!

Hiszen életünk értékei, így lehet(ne) csak sorrendet állítani!

2018. jún. 2. 15:25
 5/7 2*Sü ***** válasza:

Vannak itt összehasonlítható és össze nem hasonlítható fogalmak, illetve többféle aspektusból nézhető fogalmak.

A családot és a pénz relatíve könnyebb mérlegre tenni. Eladnád-e, a gyermeked egy nagyobb összegért? Megszakítanád-e a szüleiddel a kapcsolatodat, ha jól megfizetik? Adnál-e egy nagyobb összeget a családod életének megváltásért? És az boldogságáért? Akárhogy is tesszük fel a kérdés, aki nem pszichopata, vagy akinek a családi viszonyai nem terheltek valami infernális dologgal, annak azért az jön ki összességében, hogy:

család > pénz.

De például az élet mit jelent? A te életedet? A családtagod életét? A szeretted életét? Az élet fontos, mert az élet elengedhetetlen ahhoz, hogy például szeretni tudj. Másik oldalról meg nemes jellemre vall, ha valaki a szerettéért feláldozza az életét.

A család és az élet hogyan teendő mérlegre? Az a kérdés, hogy a családod életéért odaadnád-e az saját életedet? Mert akkor mindjárt nem az élet és a család van a mérlegen, hiszen az élettel lehet egyszerűsíteni az egyenletet, mindjárt te és a család vagy mérlegen, tehát biztos, hogy nem így érdemes ezt mérlegre tenni. Akkor mit teszünk mérlegre? A családnak mijét, a boldogságát, az anyagi helyzetét? Milyen körülményhez képest tesszük ezt mérlegre? Annak még akár lehet értelme, ha valaki az életét adja, hogy a családja ne éhezzen. Annak már kevésbé, ha valaki az életét adja, hogy a családja megvehessen egy nagyobb tévét. Pedig mindkét esetben anyagi helyzetről van szó, csak nem mindegy a kontextus. Vagy akkor pontosan hogyan is kell mérlegre tenni a családot és az életet?

A szabadság fogalma is problémás. Előbb tisztázni kellene, hogy mit jelent a szabadság. Mert amilyen naiv elképzelésünk van erről a fogalomról, annyira nehéz a mibenlétét jól megfogalmazni, a határait felrajzolni, ha kicsit jobban beleásunk a kérdésbe. Pl. szabadon választhat-e lépést az a sakkozó, aki nyerni akar? Ha nyerni akar, akkor bár módjában lenne egy pocsék lépést is megtenni, a célja mégis korlátozza a szabadságát abba, hogy ezt megtegye, és neki a jó lépést kell megtennie. De a szabadság hiányának tekinthető, ha valaki nem választhat valamit, amit nem is akar választani?

A szeret is aluldefiniált ebben a kérdésben. Én szeretem a hazámat. Szeretem a páromat. Szeretem a krumplis tésztát. Máshogy szeretem ezeket, és ebben minőségi, fontossági, értékbeli különbség van. És bár kétségtelenül van a szeretet tárgya alapján értékrendi különbség, azért nem tudom eldönteni, hogy a pénteket szeretem-e jobban, vagy a krumplis tésztát. Illetve a levegő iránt alapjáraton nem szoktam szeretetet érezni, még annyira sem, mint a krumplis tészta iránt, de egy folyó örvényében nagyon is, hogy szeretnék levegőhöz jutni, sokkal jobban, mint krumplis tésztához.

A különböző fogalmak relációját hogyan is kell érteni? Hogy kell mérlegre rakni, a pénzt és a szabadságot? Minden pénzedet odaadnál, hogy korlátlanul szabad lehess? Visszanyal a fagyi, mert sok lehetőséget, ami a szabadságodhoz kell pénzzel válthatsz meg. Minden szabadságodat odaadnád, hogy korlátlan pénzed legyen? Megint visszanyal a fagyi, mert mihez kezdenél a pénzzel, ha nem vagy szabad, hogy elköltsd, hogy szabadon megválasztva élj a pénz adta előnyökkel, lehetőségekkel. És mégis van egy optimum, az ember dolgozik, a szabadságát pénzre váltja. Nem a teljes szabadságát, csak egy részét. Nem korlátlan pénzért, hanem egy véges mennyiségű pénzért cserébe. És ez a legtöbb ember számára egy előnyös üzlet, különben nem kötné meg. Holott ahogy láttuk szélsőértékben, abszolút módon egyik sem tűnik jó üzletnek.

2018. jún. 2. 16:38
 6/7 anonim ***** válasza:

1. szeretet

3. szabadság

4. család

5. pénz

2. élet

2018. jún. 3. 11:45
 7/7 anonim ***** válasza:

1.szabadság

2.pénz

3.szeretet

4.család

5.élet

2018. jún. 8. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!