Mi a fontossági sorrend az értékrendedben ezek közül?
Ez így nehéz, mert ha nincs élet, a többi sincs... Persze azt értem, ha valaki inkább meghal, minthogy nagyon ne legyen szabad.
S ha élek, szeretek, szóval az is alap.
A pénz pedig annak is kell, akinek nem fontos.
Bocs, ezzel így nem tudok mit kezdeni. Viszont az egészség az egyik legfontosabb számomra, bár a szabadságnál (ami nem tudom, hogyan értelmezendő, elég tágan lehet) kevésbé. De betegen nem akarnék élni. A család pedig felelősség, ott nem választ az ember, de összehangolja a többi fontos dologgal. Illetve mnelyik család? A tőlünk függő gyermek, a partner és az anya egészen más kategória.
Nálam a szabadság lenne az első, bármit is jelent az, az élet és a szeretet pedig a nulladik, többet nem tudok mondani.
Nálam valahogy így van:
1.szabadság
2.pénz
3.szeretet
4.család
5.élet
1. szeretet
2. élet
3. szabadság
4. család
5. pénz
Család, pénz, szeretet, szabadság - hogy létezne élettelenül?!
Hiszen életünk értékei, így lehet(ne) csak sorrendet állítani!
Vannak itt összehasonlítható és össze nem hasonlítható fogalmak, illetve többféle aspektusból nézhető fogalmak.
A családot és a pénz relatíve könnyebb mérlegre tenni. Eladnád-e, a gyermeked egy nagyobb összegért? Megszakítanád-e a szüleiddel a kapcsolatodat, ha jól megfizetik? Adnál-e egy nagyobb összeget a családod életének megváltásért? És az boldogságáért? Akárhogy is tesszük fel a kérdés, aki nem pszichopata, vagy akinek a családi viszonyai nem terheltek valami infernális dologgal, annak azért az jön ki összességében, hogy:
család > pénz.
De például az élet mit jelent? A te életedet? A családtagod életét? A szeretted életét? Az élet fontos, mert az élet elengedhetetlen ahhoz, hogy például szeretni tudj. Másik oldalról meg nemes jellemre vall, ha valaki a szerettéért feláldozza az életét.
A család és az élet hogyan teendő mérlegre? Az a kérdés, hogy a családod életéért odaadnád-e az saját életedet? Mert akkor mindjárt nem az élet és a család van a mérlegen, hiszen az élettel lehet egyszerűsíteni az egyenletet, mindjárt te és a család vagy mérlegen, tehát biztos, hogy nem így érdemes ezt mérlegre tenni. Akkor mit teszünk mérlegre? A családnak mijét, a boldogságát, az anyagi helyzetét? Milyen körülményhez képest tesszük ezt mérlegre? Annak még akár lehet értelme, ha valaki az életét adja, hogy a családja ne éhezzen. Annak már kevésbé, ha valaki az életét adja, hogy a családja megvehessen egy nagyobb tévét. Pedig mindkét esetben anyagi helyzetről van szó, csak nem mindegy a kontextus. Vagy akkor pontosan hogyan is kell mérlegre tenni a családot és az életet?
A szabadság fogalma is problémás. Előbb tisztázni kellene, hogy mit jelent a szabadság. Mert amilyen naiv elképzelésünk van erről a fogalomról, annyira nehéz a mibenlétét jól megfogalmazni, a határait felrajzolni, ha kicsit jobban beleásunk a kérdésbe. Pl. szabadon választhat-e lépést az a sakkozó, aki nyerni akar? Ha nyerni akar, akkor bár módjában lenne egy pocsék lépést is megtenni, a célja mégis korlátozza a szabadságát abba, hogy ezt megtegye, és neki a jó lépést kell megtennie. De a szabadság hiányának tekinthető, ha valaki nem választhat valamit, amit nem is akar választani?
A szeret is aluldefiniált ebben a kérdésben. Én szeretem a hazámat. Szeretem a páromat. Szeretem a krumplis tésztát. Máshogy szeretem ezeket, és ebben minőségi, fontossági, értékbeli különbség van. És bár kétségtelenül van a szeretet tárgya alapján értékrendi különbség, azért nem tudom eldönteni, hogy a pénteket szeretem-e jobban, vagy a krumplis tésztát. Illetve a levegő iránt alapjáraton nem szoktam szeretetet érezni, még annyira sem, mint a krumplis tészta iránt, de egy folyó örvényében nagyon is, hogy szeretnék levegőhöz jutni, sokkal jobban, mint krumplis tésztához.
A különböző fogalmak relációját hogyan is kell érteni? Hogy kell mérlegre rakni, a pénzt és a szabadságot? Minden pénzedet odaadnál, hogy korlátlanul szabad lehess? Visszanyal a fagyi, mert sok lehetőséget, ami a szabadságodhoz kell pénzzel válthatsz meg. Minden szabadságodat odaadnád, hogy korlátlan pénzed legyen? Megint visszanyal a fagyi, mert mihez kezdenél a pénzzel, ha nem vagy szabad, hogy elköltsd, hogy szabadon megválasztva élj a pénz adta előnyökkel, lehetőségekkel. És mégis van egy optimum, az ember dolgozik, a szabadságát pénzre váltja. Nem a teljes szabadságát, csak egy részét. Nem korlátlan pénzért, hanem egy véges mennyiségű pénzért cserébe. És ez a legtöbb ember számára egy előnyös üzlet, különben nem kötné meg. Holott ahogy láttuk szélsőértékben, abszolút módon egyik sem tűnik jó üzletnek.
1. szeretet
3. szabadság
4. család
5. pénz
2. élet
1.szabadság
2.pénz
3.szeretet
4.család
5.élet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!