Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi a különbség a magánélet és...

Mi a különbség a magánélet és a magánügy között?

Figyelt kérdés
Ugyanazt jelenti a kettő,vagy eltér a jelentésük.

#magánügy #privát szféra #magánélet #mindenkinek joga van úgy élni ahogy akar
2018. máj. 13. 17:01
 1/3 anonim válasza:
Véleményem szerint a magán élet amibe beletartozik a párkapcsolat illetve az otthoni dolgok, konfliktusok például, amik nem tartoznak másra. A magán ügy pedig kifejezetten egy dolog, ügy ami csak rád tartozik. Mondok példát szemléltetés képpen. valaki kérdezi :miről is van szó, elmondod nekem? Te pedig mondhatod hogy ez magán ügy, maganeletnel pedig pl. Jól megvagytok a "Petivel" mert múltkor hallottam hogy veszekedtetek? Te pedig válaszolhatod rá hogy ne haragudj ez az én magánéletem.
2018. máj. 13. 17:15
 2/3 2*Sü ***** válasza:

A magánügy úgy általában az emberek közötti viszonyokra értelmezett. Azt fejezi ki, hogy valaki joggal dönthet valamiről önállóan, másoknak ebbe nincs beleszólása. Hogy milyen színre festem a szobám falát, az magánügy. Másnak nincs ebbe beleszólása, hacsak én magam nem kérek tanácsot ezügyben.

A magánélet már inkább társadalmi szinten értelmezett fogalom. Magánélet az, ami valakinek nem a közéleti szerepléséhez, munkájához, foglalkozásához tartozik, ilyen szempontból nem hivatalos.

Lehet valami magánéleti természetű úgy, hogy nem magánügy. Az, hogy mondjuk tagja vagyok egy túrázó egyesületnek, az a magánéletem része, a munkáltatómmal szemben ez a magánéletem, a munkáltatómnak erről nem kell beszámolnom, ha a munkavégzésemet ez nem befolyásolja, akkor a munkáltatóm nem szólhat bele abba, hogy tagja vagyok-e egy ilyen egyesületnek, vagy sem, túrázok-e vagy sem. De nyilván a magánéletben ennek a közösségnek a tagja vagyok, számos döntésem, megnyilvánulásom nem magánügy. Ha az egyesület a tagság feltételéül szabja, hogy a túrázás során ügyelni kell a természetre, akkor rögtön nem magánügy, hogy eldobom-e az egyesület által szervezett túrán a szemetet, vagy sem. A dolog a magánéletem része, de nem magánügy.

Vagy az, hogy dohányzom, az a magánéletem része, ha mondjuk politikus vagyok, akkor ennek a közszereplésemhez általában nincs köze. De az már nem magánügy, ha rágyújtok egy buszmegállóban.

2018. máj. 13. 17:36
 3/3 csatrad ***** válasza:

A maganelet valosagban megfoghato, vilagi, esemeny, dolog.

A maganugy elmeleti, fogalmi, elvi, koncepcio, nem kezzel foghato.

2018. máj. 18. 09:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!