Mi a különbség az orgyilkos, a bérgyilkos és a fejvadász között?
Orgyilkos nincs, orrgyilkos sem van. .-)
orvgyilkos az, aki lesből öl. A jön veled szemben egy késsel a kezében, s leszúr, az csak gyilkos. Ha elbúvik egy bokorban, megvárja amíg oda érsz, s leszúr, az orvul teszi.
Bérgyilkos az, aki azért öl, mert valaki megbízta vele. Nem csak a kalandfilmekben van ilyen, hanem sajnos a jelenkori magyar honban is. A fejvadász pedig katona.
Értelmezésemben az orgyilkos nem feltétlenül pénzért öl. Ez inkább a gyilkolás módjára utal szerintem, lesből, orvul öl.
A bérgyilkos és a fejvadász viszont anyagi jutalomért teszi amit tesz. Ezek között annyi különbséget tudnék felhozni, hogy a bérgyilkosság minden esetben törvényen kívüli, míg a fejvadászat nem feltétlenül.
Továbbá a fejvadászat nem is jár feltétlenül együtt az öléssel. Ma is jár nyomravezetői díj egyes bűnözőkért, régebben nem feltétlenül a nyomravezetést várták a hatóságok, hanem ugye "élve vagy halva" :) Mint a westernekben. Na, ez fejvadászat volt.
A wikiszótár nem mérvadó, ezért megnéztem nyelvészeti oldalt. Valóban az orgazda és orgyilkos eltér a többi orvtól. A lényegen nem változtat, lesből gyilkolót jelent.
A kérdeződ megkövetem e tévedésemért.
"A wikiszótár nem mérvadó, ezért megnéztem nyelvészeti oldalt. "
Most ezt minek kellett leírni ha egyszer igaza van? :D Tudtam, hogy így írják, nem volt kedvem nyelvészeti oldalt keresgélni. Mondjuk az igaz, hogy becsapós és elég logikátlan is a helyesírása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!