AliExpress, DHL, vámkezelés? Többi lent.
Kicsit keveredve vannak a dolgok:
A DHL akkor intézi a vámot ha külön az ő expressz szállításukat veszed igénybe, akkor viszont ki kell fizetned a fizetett összeg után az áfát (27%). Ha ingyenes volt a szállítás és a posta kézbesít, akkor a vámvizsgálat az országba érkezéskor történik, és vagy fizetned kell, vagy nem. ERről viszont nem a DHL értesít téged. Ha nyomkövetést használsz akkor a rendszer kiírhatja (ez nem a DHL, lehet ezzel kevered), ha pedig a vám elé állítás során fizetned kellesz akkor a posta küld SMS-t (ha megadtad a számod). Ha elérted az áfafizetési határt akkor pedig vámnyilatkozatot kell tenned, majd átvételkor kifizetned az áfát + ~3 ezer forint eljárási díjat.
Külföldről csak úgy rendelj, ha belekalkulálod ezeket a fizetési kötelezettségeket, és akkor nem fog meglepetés érni. Nagyjából 7000 forint feletti érték esetén várható az áfafizetési kötelezettség, plusz az eljárási díj.
Ne haragudj, rosszul fogalmaztam. Ingyenes szállítás járt a termékhez, melyek a DHL végez az expressz szállítással.
Az értesítéseket a DHL-től kapom, így a vámkezelési emailt is.
Egyedül azért vagyok bizonytalan, mert ez az első nagyobb összegű vásárlásom, de az eladó szerint az összes költség fizetve van.
Köszönöm a választ.
Oké, én is vásároltam már így. A szállítás tényleg ingyenes. A vámkezelési eljárás nem, az kb 5000 forint a DHL-nél, plusz átvételkor megfizeted nekik a 27% áfát is, hiszen ők ezt a vámkezelés során kifizették neked.
Mivel az expressz szállításnál automatikusan kötelező a vámkezelés, nem úgy mint a postával való kézbesítésnél ahol vagy megfogják a vámon, vagy nem. Számíts arra, hogy átvételkor ezt az összeget majd kéri a futár, plusz egyéb kitöltött nyilatkozatot is (büntetőjogi nyilatkozat a küldemény valóságtartalmáról), amiről elvileg értesítettek vagy meg is küldték csatolva.
Konkrétan így néz ki: Amennyiben vámkezelni kell a küldeményedet, a DHL küldeni fog SMS-ben és e-mailben is értesítést róla. Az e-mailben hivatkozni fognak egy importnyilatkozat kitöltésére, majd külön kérni fogják hogy mellékeld a fizetésekről szóló számlát és egyéb bizonyítékokat. Ha bármilyen egyéb körülmény is felmerül amelyből nem egyértelmű a végső ár, akkor kitöltetned még veled egy büntetőjogi nyilatkozatot is az adatok valóságtartalmáról. Ezeket e-mailben megküldöd, feldolgozzák és ez még mindig Kínában a vámon történik, addig ott parkol. Ha a vámeljárásnak vége és ők kifizették az áfát, akkor már jön is repülővel a csomagod és pár nap múlva átveszed. Majd a futárnak kifizeted az áfát és az eljárási díjat. Plusz még úgy emlékszem hogy a futárnak is át kellett adni 2 nyilatkozatot, de szerintem az a felelősségvállalási volt és még valami. Mindegy, mindenről értesítenek és leírják mit kell csinálni.
Köszönöm szépen!
Így történt, ahogy mondod, viszont beszéltem az eladóval és azt mondta, hogy ne fizessek semmit, mert ő már elintézett mindent. Eladó ki tudja ezt előre fizetni? Esetleg ha még ezt meg tudnád írni. :)
Egyébként nézem a trackinget, közben Hong Kongból már Németországba került, úgyhogy gondolom előre szólhattak, hogy mire ideérne, már meglegyenek a dolgok.
Legalábbis ezt állítja. Ma reggel megérkezett Ferihegyre a csomag, több időt nem tudok várni, mert nem lenne szerencsés raktárdíjat is fizetni. Felteszem kellene egy igazolás az eladótól, amit napok óta várok. Nem tudom, van-e esély arra, hogy kifizesse, ha egyszer már rajtam behajtották, mindenesetre a DHL-nek írtam ezzel kapcsolatban.
Nagyon köszönöm a segítséged, majd a fejleményeket azért megosztom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!