Hogyan kell gyököt vonni?
8.osztályos vagyok,holnap doga.(Henger,hasáb térfogata,felszíne stb)
Az egyikhez kell Pitagorasz-tétele,aminek a végén gyökött kell vonni.
Azt mondta tanárúr, hogy direkt egész számot ad majd hogy könnyen ki tudjuk vonni a gyökét,mivel számológépet nem hasznalhatunk
Igen tanultunk már gyökvonást viszont nem emlékszem,és hiába olvasgatom a szabályokat nem értem a matek nyelvét:DDD
Valaki esetleg normális emberi nyelven leírná hogyan kell..?
Kb úgy ahogy hatványozni kell
Pl
5 a négyzeten: 25
25 gyöke 5
Lehetne úgy mondani h a hatványozás ellentettje
HOGY sikerült a FELVÉTLID?
A gyökvonás (ha nincs meghatározva akkor négyzetgyökről beszélünk) a négyzetreemelés ellentettje. Vagyis ha mondjuk az jön ki hogy √81, akkor azt a számot keresed, amit ha négyzetreemelsz akkor 81-et kapsz, ez pedig a 9 (mivel 9^2=81).
(Amúgy hogy sikerült elfelejteni? :D Hetedik év elejétől kezdve nagyon sok feladatban szerepel a gyökvonás, elég nehéz elfelejteni.)
Utolsó napon kapkodsz?
Nem is tudtál soha gyököt vonni, mert azt nem lehet elfelejteni (mint a kerékpározni tudást), hogyan evickéltél nyolcadikig, hiszen nem csak a matekfeladatok megoldásához kell ez a művelet, hanem fizika feladataihoz is.
#1 Köszönöm!:) A matek az katasztrófa volt, azt hiszem volt pár feladat amit nem tudtam, pedig azt mondják elég jó vagyok matekból..(A gyökvonást is kentem vágtam amikor tanultuk nem tudom most mi történt velem :D ) a magyar az ment! Köszi a kérdést!😁
#2 Neked is köszönöm! És fogalmam sincs, hogyan felejtettem el, ahogy előbb írtam régebben tudtam na mindegy:)
Azt hiszem most már menni fog:)
Köszönöm mindkettőtöknek.
Szorzótáblát tudod. (Remélem)
A 2x2 3x3 4x4 stb műveletek egytől tízig mennek. Ők a négyzetszámok pl (5x5) 25 gyöke 5. Százig tudod fejből, a szorzótábla része.(10x10). Nem hiszem hogy kell nagyobb szám, ha igen , akkor további négyzetszámokat leírom, úgy, hogy négyzetgyöke az első szám, a négyzete a második
11 121
12 144
13 169
14 196
15 225
16 256
17 289
18 324
19 361
20 400
Több nem fog kelleni, ezeket érdemes bemagolni én harmincig tudom fejből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!