Épület-villanyszerelők, véleményetek szerint melyik a jobb megoldás?
Amennyiben egy lakóépületben (ház/lakás) megoldható a falba süllyesztett szerelés és az aljzatban való szerelés egyaránt, akkor melyik a jobb megoldás? Még egyszer leírom, véleményekre vagyok kíváncsi(!), ki mit tart jobbnak, és amennyiben tud érveljen mellette ill. akár írjátok le, hogy amelyiket rosszabb megoldásnak tartjátok, miért tartjátok annak. Az egyértelmű, hogy mindkét megoldás szabályos, nem is erre irányul a kérdésem, ugyanakkor eddigi tapasztalatom szerint mindenki ragaszkodik az egyik megoldáshoz és nyilván nem véletlenül teszi ezt, feltételezem több ez megszokásnál.
Arra kérném a válaszolókat, hogy azok, akik szakmabéliek esetleg villamos mérnökök de a villanyszerelés más területén dolgoznak, ezt azért jelezzék. Köszönöm!
Nálunk a "vegyes" szerelés jött be, egy része az aljzatban megy erre való Simalen (eredeti, és nem utángyártott) védőcsőben, az aljzatban lehetőleg egyenesen, vagy nagyívű kannyarral, egy része meg falba sülyesztve. Azt nem lehet megúszni, mert ha más nem a csillárhoz fel kell menni a plafonra, oda meg úgyis be kell vésni. Az aljzatba szerelés előnye, hogy sokkal rövidebb, például mi a "nagy áramú" dolgokat szoktuk ott vinni ahol kb. 1 fogyasztó 1 áramkör (pl. mosógép, villanysütő, bojler stb.). És mivel semmi nem tiltja pl. ha örült alaprajz van, és a falakon körbe vésni a távoli szobákat nehéz, ekkor az adott szobába menő vezetékek mennek Simalenben a padlóban, az első konnektornál feláll a falra, majd utána szobán belül már falban megy minden.
A falba süllyesztett szerelés előnye, ha kell plusz egy doboz kell még egy konnektor a falra akkor kevesebb plusz véséssel megoldható. Hátránya, hogy ahogy ma növekszik az igény, lassan pókhálóvá lesz vésve a fal, és a végén képet nem lehet rá felakasztani mert mindenhol fog valami menni a falban (láttam olyan tervet, ahol riasztó, tűzjelző, házimozi, ethernet, telefon, normál világítás, díszvilágítás, klíma termosztát, radiátor szelepvezérlés, redőnymozgatás mind-mind külön védőcsövezésben, külön szerelve, itt nagy nehezen meggyőztük a tervezőt, hogy egyrészt ebből van, ami mehet egy csőbe, másrészt ennek jelentős része elfér Simalenben a padlóban).
Szintén problémás a falban szerelés ha falfütés/falhűtés van, mert a két technológiának kerülgetnie kell egymást, ekkor marad az aljzatban szerelés.
Összefoglalva: szerintem, a jó megoldás a vegyes szerelés, és ez egy tervezési (optimalizálási) feladat, hogy egy adott lakás/ház esetén melyik az olcsóbb (hosszú távon is!). És mivel nincs két egyforma ház/lakás, lehet, hogy nagyon hasonló alaprajznál is vagy az egyik vagy a másik lesz a jobb. De hosszú távon szerintem a vegyes megoldás fog "győzni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!