Nektek is elegetek van ebből?
"Ahol a "véletelen" törvényi szintre van emelve."
Nem kell idézőjelbe tenni.
Igen: a véletlen.
Igen: benne van a törvényekben.
Az igazi véletlen.
Tudod, ilyen a világunk. Így működik.
A tudós nem fantáziálhat, hanem kénytelen a valóságot leírni. Mivel a véletlen is a valóság része, ezért azt kell leírnia.
Nem a "véletelen"-nel (mint fizikai fogalommal) van bajom.(ez ugyanis egyelőre a "hit" katagóriába tartozik)
Hanem azzal, hogy a világ működésének törvényszerűségét akarják leírni az egyesített elmélettel úgy, hogy a véletlen mint (egyik) "alapesemény" szerepel benne. Itt érzek anakronizmust. A véletlen ez esetben végig kell hogy hasson az egész elméletben. Hogy lesz ebből egyetemes törvény? A "véletlen" mint a törvényszerűség meghatározója? Így ott vagyunk, ahol a "hit"-tel: valami (valaki), vagy "minden" létezése attól függ, hogy hiszek benne?...
Még valami:
"A tudós nem fantáziálhat, hanem kénytelen a valóságot leírni. Mivel a véletlen is a valóság része, ezért azt kell leírnia."
Az egyetemes törvényt keresik. Még nincs meg. Tehát nem tudják/ismerik, hogy hogyan épül fel a való világ. Akkor azt sem tudhatják, hogy a véletlen egy egyetemes érvényű "esemény"-e, és a még nem ismert valóságban létezhet-e, vagy egyáltalán: maga a valóság létezik-e?
Tehát egyelőre egy "tudományos szubjektivitás" az egész.
Einstein elmélete is az volt a maga korában, de "szerencsére" az bizonyítást nyert.
Így én a magam részéről, várok.(amíg az időm le nem telik)
(A "szerencse" azért van idézőjelben, mert az is egy "véletlen")
Szerintem is ez lehet itt a probléma.
Tanulmányozd a véletlen fogalmát a kvantummechanikában, és rá fogsz jönni, hogy ez nem teszi tönkre a törvényeket itt, a makrovilágban.
A kvantumfizika említéséből indult a dolog.
Előre nem ismert/meghatározható/megjósolható állapot= véletlen.
Én ebből indultam ki.
#15-re
Én nem állítottam ilyet. Azt viszont igen, hogy az egyesített elmélet ilyen alapokon (innen és most nézve) számomra kétséges lenne.
"nem tudják/ismerik, hogy hogyan épül fel a való világ."
Nem tudják ANNYIRA részletesen, amennyire szeretnék.
Hasonló a helyzet, mintha te megnézel egy házat, és pl. látod, hogy fala van. Tudod róla, hogy a fal elbírja a ház súlyát, hang- és hőszigetelő, fehér színű, és kibír 4-es földrengéseket.
De még nem tudod, hogy téglából van-e, vagy betonból, és van-e benne építési hiba vagy villanyvezeték.
Ugyanígy a tudomány is lépésekben deríti fel a világot, és jelenleg itt tart. LÁTJUK, hogy a megismerésünk határán ott van valami, ami felépíti az ismert világunkat, és erről már tudunk egy-két dolgot.
De ettől még a többit, amit eddig kiderítettünk róla, jól tudjuk!
"Akkor azt sem tudhatják, hogy a véletlen egy egyetemes érvényű "esemény"-e, és a még nem ismert valóságban létezhet-e, vagy egyáltalán: maga a valóság létezik-e? "
Erről is vannak már mérések, és ezek alapján úgy néz ki, hogy a véletlen a kis méreteknél valódi és egyetemes: tehát MINDENRE jellemző.
Az lehet a gond, hogy nem ismered a véletlen szabályait. A véletlennel számolni lehet, méghozzá minél több esemény van, annál pontosabban. Egy részecskéről nem tudod megmondani, hogy pontosan hol van és mit csinál, de 10000-ről már nagy biztonsággal, egy milliárdról pedig teljesen jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!