Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Nektek is elegetek van ebből?

Nektek is elegetek van ebből?

Figyelt kérdés
Nagyon szeretem a fizikát. Eddig azt hittem,hogy örök életű lesz mert mindig vannak olyan élettelen dolgok az univerzumunkban amelyek felfedezésre várnak. Ez igaz,de azt véltem felfedezni,hogy vannak olyan ágazatai a modern fizikának amelyek egyre tartanak az enyhe ezotéria felé. Félreértés ne essék szerintem még a relativitáselmélet,az Ősrobbanás,és a kvantumelmélet bizonyos pontjai beleférnek de a párhuzamos univerzumok a húrelmélet és a hasonlók már tényleg durvák.Hova jut a fizika? Ismeritek Michio Kaku fizikust? Még a könyveiben is már most a jövővel foglalkozik,mindenféle meglehetősen nagy ,elérhetetlen abszurditásokkal. Manapság a modern fizika egyik legjobb részterülete nem rugaszkodik el az ezotéria felé(a többi is csak egy kicsit,de azért na) ez az anyag/szilárdtestfizika.Mi lesz velünk ha már lassan ezotériába esünk?Azért is szeretem a fizikát(többek között) mert fantasztikus matematikai logikával írja le a természetben elöforduló jelenségek alaptörvényeit(mint pl. a mozgás). Csak bennem van félelemérzet? Csak engem zavar,hogy ma már eut kutatják a fizikisok? Nektek erről mi a véleményetek? Szerintetek hová jut a fizika? Jó ez vagy rossz? Válaszokat előre is köszönöm! 13/F

2017. nov. 28. 21:29
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
93%

"Ahol a "véletelen" törvényi szintre van emelve."

Nem kell idézőjelbe tenni.

Igen: a véletlen.

Igen: benne van a törvényekben.

Az igazi véletlen.

Tudod, ilyen a világunk. Így működik.

A tudós nem fantáziálhat, hanem kénytelen a valóságot leírni. Mivel a véletlen is a valóság része, ezért azt kell leírnia.

2017. nov. 29. 14:03
 12/18 anonim ***** válasza:
3%

Nem a "véletelen"-nel (mint fizikai fogalommal) van bajom.(ez ugyanis egyelőre a "hit" katagóriába tartozik)

Hanem azzal, hogy a világ működésének törvényszerűségét akarják leírni az egyesített elmélettel úgy, hogy a véletlen mint (egyik) "alapesemény" szerepel benne. Itt érzek anakronizmust. A véletlen ez esetben végig kell hogy hasson az egész elméletben. Hogy lesz ebből egyetemes törvény? A "véletlen" mint a törvényszerűség meghatározója? Így ott vagyunk, ahol a "hit"-tel: valami (valaki), vagy "minden" létezése attól függ, hogy hiszek benne?...

2017. nov. 29. 14:46
 13/18 Mojjo ***** válasza:
91%
@12: Szerintem te valamivel erősen kevered a véletlen fogalmát.
2017. nov. 29. 15:02
 14/18 anonim ***** válasza:
6%

Még valami:

"A tudós nem fantáziálhat, hanem kénytelen a valóságot leírni. Mivel a véletlen is a valóság része, ezért azt kell leírnia."

Az egyetemes törvényt keresik. Még nincs meg. Tehát nem tudják/ismerik, hogy hogyan épül fel a való világ. Akkor azt sem tudhatják, hogy a véletlen egy egyetemes érvényű "esemény"-e, és a még nem ismert valóságban létezhet-e, vagy egyáltalán: maga a valóság létezik-e?

Tehát egyelőre egy "tudományos szubjektivitás" az egész.

Einstein elmélete is az volt a maga korában, de "szerencsére" az bizonyítást nyert.

Így én a magam részéről, várok.(amíg az időm le nem telik)

(A "szerencse" azért van idézőjelben, mert az is egy "véletlen")

2017. nov. 29. 15:04
 15/18 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem is ez lehet itt a probléma.

Tanulmányozd a véletlen fogalmát a kvantummechanikában, és rá fogsz jönni, hogy ez nem teszi tönkre a törvényeket itt, a makrovilágban.

2017. nov. 29. 15:05
 16/18 anonim ***** válasza:
6%

A kvantumfizika említéséből indult a dolog.

Előre nem ismert/meghatározható/megjósolható állapot= véletlen.

Én ebből indultam ki.

2017. nov. 29. 15:13
 17/18 anonim ***** válasza:
6%

#15-re

Én nem állítottam ilyet. Azt viszont igen, hogy az egyesített elmélet ilyen alapokon (innen és most nézve) számomra kétséges lenne.

2017. nov. 29. 15:20
 18/18 anonim ***** válasza:
72%

"nem tudják/ismerik, hogy hogyan épül fel a való világ."

Nem tudják ANNYIRA részletesen, amennyire szeretnék.

Hasonló a helyzet, mintha te megnézel egy házat, és pl. látod, hogy fala van. Tudod róla, hogy a fal elbírja a ház súlyát, hang- és hőszigetelő, fehér színű, és kibír 4-es földrengéseket.

De még nem tudod, hogy téglából van-e, vagy betonból, és van-e benne építési hiba vagy villanyvezeték.

Ugyanígy a tudomány is lépésekben deríti fel a világot, és jelenleg itt tart. LÁTJUK, hogy a megismerésünk határán ott van valami, ami felépíti az ismert világunkat, és erről már tudunk egy-két dolgot.

De ettől még a többit, amit eddig kiderítettünk róla, jól tudjuk!

"Akkor azt sem tudhatják, hogy a véletlen egy egyetemes érvényű "esemény"-e, és a még nem ismert valóságban létezhet-e, vagy egyáltalán: maga a valóság létezik-e? "

Erről is vannak már mérések, és ezek alapján úgy néz ki, hogy a véletlen a kis méreteknél valódi és egyetemes: tehát MINDENRE jellemző.

Az lehet a gond, hogy nem ismered a véletlen szabályait. A véletlennel számolni lehet, méghozzá minél több esemény van, annál pontosabban. Egy részecskéről nem tudod megmondani, hogy pontosan hol van és mit csinál, de 10000-ről már nagy biztonsággal, egy milliárdról pedig teljesen jól.

2017. nov. 29. 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!