Mit mondjak a tanáromnak, ha nem akarok elmenni a gólyabálra?
> Csak hát ugye azt nem mondhatom a tanáromnak h buli miatt
De. Mondhatod. Csak kicsit máshogy kell megfogalmazni. Van benne egy csipetnyi ferdítés, de hazugságnak nem mondható: „A gólyabál időpontjában nem halasztható magánjellegű elfoglaltságom van. Nevezetesen a család egy közeli ismerőse születésnapjának a megünneplésére vagyok hivatalos, és az ünnepelt csalódott lenne, ha nem jelennék meg.” (És tulajdonképpen így is van, a családnak te is része vagy, így a barátod kvázi a család ismerősének mondható. Hogy ki az illető arra meg nem muszáj válaszolni, lévén magánügyről van szó.)
Persze nem árt, ha a szülőkkel egyeztetsz, és ők keresik meg az osztályfőnököt.
~ ~ ~
Az iskola a házirendben szabályozhat dolgokat. Kötelezővé tehet a tanórákon kívüli iskolai rendezvényeken való részvételt is. Ami viszont kicsit homályos, hogy ezen kötelezettség megszegése milyen módon szankcionálható, a házirendek általában ezt már nem részletezik. Igazolatlan óra? Az problémás, mert melyik óráról is hiányoztál? Hány óráról is hiányoztál? Szerintem ha igazolatlan órával szankcionálnak, akkor lehet, hogy az is megtámadható.
> Nem kötelezhetnek, hogy te péntek este egy iskolai rendezvényen vegyél részt.
Abban az esetben, ha a gólyabál a pedagógiai program része, akkor elvileg kötelező megjelenned. (Az – mint írtam – más kérdés, hogy ezen kötelezettség elmulasztása hogyan szankcionálható.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!