A zongorán lévő hangok milyen a szolmizációban lévő hangoknak felel meg?
Nem nagyon értek hozzá , csak érdekel . Rengeteg helyen kerestem , de sehol sem kaptam . Azt láttam ,hogy a zongorának 2 vonalrendszere ( nem tudom ,hogy hogy hivják ) van ,de vannak például ezek a C4 , D4 , E4 , stb. ... hangok . Például a C4 melyik hangnak felel meg a dó-re-mi-ben ? Arra volnék kiváncsi ezzel , hogy milyen mélyre és magasra érek fel .
(Hosszú ,,i" betűm nincs ezen a billentyűzeten)
A zongora hangjai:
C-dúr – illetve A-moll – hangnem esetén szolmizációs hangok megfeleltetése a dúr skála hangjaival:
dó = C (1)
ré = D (2)
mi = E (3)
fá = F (4)
szó = G (5)
lá = A (6)
ti = H (7)
De mondjuk E-dúr – illetve Cisz-moll – hangnemben:
dó = E (1)
ré = F# (2)
mi = G# (3)
fá = A (4)
szó = H (5)
lá = C# (6)
ti = D# (7)
Pont erre jók szolmizációs hangok, hogy egy adott típusú skálát ugyanúgy lehet leszolmizálni, függetlenül attól, hogy milyen kezdőhangú az a skála.
~ ~ ~
A C, D, E, F hangok fixek. Ma az az elfogadott, hogy az A hang 440 Hz frekvenciájú hangot jelent. Kicsit olyan ez, mint mondjuk egy toronyházban az emelet.
A dó, ré, mi fá hangok relatívak. Kicsit olyan ez, mintha azt mondanád, hogy „ez a szint”, „felettem eggyel”, „felettem kettővel”, stb… Ez attól függően jelent mást és mást, hogy te hányadik emeleten is vagy éppen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!