Hogy írjam: "sajnálatra méltó" felső fokon? Egybe, három szóba, vagy kettőbe?
Láttam leírva így is: legsajnálatraméltóbb, de nekem ez így kicsit furcsa, viszont ha így írom: leg sajnálatra méltóbb, az sem néz ki túl jól. Megnéztem a helyesírásos oldalon is, de az sem adott túl egyértelmű választ.
Előre is köszi az értelmes válaszokat :)
#2-est megerősítem:
AkH.128.:
illetve OH.92.:
"A méltó alaptagú határozós szintagmák felsőfokú melléknévi alakját ugyancsak összetételnek kell minősítenünk, ezért egybeírjuk a szerkezet tagjait: legfigyelemreméltóbb, legtiszteletreméltóbb. Hasonlóképpen működik a szívhez szóló, hasznot hajtó, harcra kész vagy az életbe vágó szerkezet is: legszívhezszólóbb, leghasznothajtóbb, legharcrakészebb, legéletbevágóbb. A középfokú alakok, valamint a felsőfok másféle szerkezettel történő megoldása meghagyja a különírást, például: szívhez szólóbb, harcra legkészebb, leginkább hasznot hajtó stb."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!