Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Szerintetek ez normális? Vagy...

Szerintetek ez normális? Vagy csak én gondolom nonszensznek?

Figyelt kérdés

Egy kis faluban lakok, ahová még júniusban jelentkeztem brigádosnak a bárba (igen, csak 1 van belőle). Után meggondoltam magam, mert sok volt a jelentkező, de ők 18 alatt voltak. A csajnak pedig, aki a fő pincérnő a családi vállalkozásban, szüksége volt egy helyettesre, aki mindent csinált volna helyette (persze nem minden nap, hanem váltakoztunk volna). Végül aztán szólt nekem, hogy elvállalnám-e, hát igent mondtam.

Első nap minden rendben volt, ügyesen csináltam a dolgokat. Másik nap már majdnem mindent egyedül csináltam. Tudni kell még, hogy ezen a helyen pizzát is lehet rendelni, amit szintén én intéztem. Aztán a harmadik napon elég sok hibát csináltam. A legtöbb semmiség volt, de volt olyan is, ahol veszteség lett volna.. Aznap munka után azt mondta nekem a csaj, hogy ha a következő napon lesznek még hibáim, akkor keres másik pincért.

De hiszen még csak harmadik nap voltam ott. Bár neki sürgősen kellett új ember, mert szabadot is akar már magának.

Nekem semmi praxom még nincs ilyen munkával kapcsolatban, amivel ő tisztában is volt. Akkor mégis mit várt tőlem 3 nap alatt? Hogy mindent tökéletesen fogok csinálni? Már a második napon is csak nagyon minimálisat segített be.

Egy 18 év feletti lányra volt szüksége, aki ugye adhat el alkoholt és a kasszát is kezelheti. Nos én alig múltam el 18 (ismétlem nincs tapasztalatom pincérkedéssel+pizzák intézése) és még neki áll feljebb ha valamit hibázok?

Ti mit gondoltok erről? Jóformán ez már rendes munka, nem brigád.

2017. júl. 11. 00:25
 1/2 2*Sü ***** válasza:

> De hiszen még csak harmadik nap voltam ott.

Három napból kettő oké, egyben meg hibákat követtél el, bár különösebben nem részletezted, hogy milyeneket. Mindenesetre a munkáltató szemével nézve ez nem túl jó arány. Ha minden harmadik nap csak két poharat törsz össze, már az is tud kellemetlen lenni. Ha az első nap hibáztál volna sokat, és a második, harmadik napon ment volna minden rendben, az egészen más, az fejlődésnek tűnt volna. Ez meg így visszaesésnek, vagy legalábbis a figyelmetlenség, a hullámzó munkamorál, hatékonyság jelének tűnhet inkább.

> Akkor mégis mit várt tőlem 3 nap alatt? Hogy mindent tökéletesen fogok csinálni?

Természetesen ezt várja el, mint minden munkáltató. És természetesen nem ezt fogja kapni. Hogy ki mennyire toleráns ezzel, az változó. Vannak munkáltatók – úgy általában –, ahol az első hiba után csomagolhatsz. Van, aki egy katasztrofális, akár több milliós kárt okozó hibát is elnéz, ha az nem szándékos volt, és úgy látja, többet nyer az alkalmazott megtartásával annál a pár milliónál.

> és még neki áll feljebb ha valamit hibázok?

Igen, mert ő a munkáltató. Megteheti, hogy neki álljon feljebb, kirúgjon, keressen helyetted valaki mást. (Hogy talál-e, az ebből a szempontból részletkérdés). Persze kettőn áll a vásár, te is megteheted, hogy neked is állhat feljebb, hogy felmondj, hogy keress valami más állást. (Hogy találsz-e, az megint más kérdés.)

Itt nincs tanítónéni, nincs anyuka, aki rendet tenne, annak is állhat feljebb, akinek nincs igaza. Ha a törvényes keretek között marad, akkor senki nem fogja ezért elmarasztalni. (Maximum idővel híre megy, kevesebben keresnek nála munkát.)

~ ~ ~

Nota bene nem tudom milyen szerződés alapján dolgozol nála. (Apropó: Kötöttetek egyáltalán szerződést?) Mindenesetre a leggyakoribb eset, hogy próbaidőre vesznek fel valakit. A próbaidő alatt azonnali hatállyal és indoklás nélkül is meg lehet szüntetni a munkaviszonyt. Akár azért is, mert egyszer csúnyán nézett a másik, vagy mert a másik túl hangosan tüsszentett, vagy pusztán azért, mert nem volt kifli a boltban. Innentől kezdve az, hogy valós ok is van arra, ha esetleg kirúgna – hogy valóban követtél el hibákat –, az már csak extra.

Hogy igazságos-e? Nem tudom, hiszen a részleteket nem ismerem, a te nézőpontod meg elfogult. Lehet, hogy nem lenne ez igazságos. De ez nem az igazságról szól. Lehet, hogy valóban ilyen a természete. Akkor jobb is, ha minél előbb elválnak az útjaitok. Lehet, hogy csak tesztel, hogy mennyire viseled jól a kritikát, nyomást. (A jelek szerint nem túl jól.) Lehet, hogy csak két hétre kellesz neki, amíg egy kiszemelt konkurens jelentkező be nem tölti a 18. életévét, és már most indokot keres a kirúgásodra (amire próbaidő esetén nem kellene indokot keresni, de könnyebben elfogadtatja magával, ha talál rá indokot). A próbaidő nem egy életbiztosítás.

2017. júl. 11. 00:59
 2/2 A kérdező kommentje:

Azta. Köszönöm szépen a tartalmas választ.

Az érdekes az, hogy én csak nyári brigádot akartam, a bár vezetője pedig szintén csak nyárra keresett pincérnőt. Végül aztán ő keresett meg engem ugye azzal a tudattal, hogy nulla a tapasztalatom a pincérkedéssel, de hogy majd engem betanít. Viszont arra nem gondoltam, hogy a betanulás ideje ilyen rövid lesz. A harmadik napon már csak figyelt, ahogy dolgozok, semmi segítség. Mit gondolt? Három nap alatt tökéletesen fogom tudni ott játszani a fő pincérnőt?

Egyébként olyan hibáim voltak, hogy gyorsanban mosogassak. Vagy éppen töröltem hátul az asztalt meg hamutartókat cseréltem, ő meg kiabál, hogy kész a pizza, miér nem viszem ki. Egyszerűen nem tudok annyi helyen egyszerre ott lenni. Pizza rendelés felvételénél figyeljek az árakra, mert bizonyos összeg alatt nem viszik ki a pizzát. Pizza rendelésénél se mindegy, hogy mit hova írok (2 helyre megy). Gyorsabban adjak össze fejben, holott mondta, hogy nyugodtan használjak számológépet. A többi semmiség..

Nem azért vagyok felháborodva, mert mást keresne helyettem vagy hasonló, hanem mert mit várt tőlem semmi tapasztalattal ennyi idő után? Talán még nem szoktam hozzá, hogy ennyi mindenre figyeljek egyszerre, meg könyörgöm.. soha életemben nem dolgoztam még hasonló helyen, ő meg már rám akarta volna bízni az egészer 3 nap tanítgatás után.. szép.

2017. júl. 11. 02:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!