Lehetséges-e hogy a naprendszerünk egy másik a miénknél sokkal nagyobb világban egy atom?
Nem hiszem.
Hasonlítani lehet a naprendszert az atomhoz, és lehet mondani hogy az univerzumot ezek alkotják de konkrétan azt mondani hogy a naprendszer egy atom...hát nem vagyok egy nagy tudományos ember de, szerintem hülyeség.
Nem hinném.
Annyi, hogy az analógia bécsapós.
Ugyan ez megvan a természetben is.
Ahogy egy tornádó felülnézetből pörög, ugyan úgy csinálja ezt egy növény is.
Már eleve azért kizárt, mert bonyolultabb "jelenség" a napríndszerá.
Nem elképzelhetetlen. (Sötét Zsaruk I. rész vége)
Többször megfordult már ez nekem is a fejemben.
Ha belegondolunk, hogy atom => oszthatatlan volt hosszú ideig. Azután mennyi ideig volt az az elfogadott, hogy neutron-proton-elektron. Most meg?!
Nem tudom mire menne a világ, ha mondjuk ez "kiderülne", tudatosulna?
Nem, ez lehetetlen.
Teljesen más szabályok uralkodnak a kettőbe.
A Sötét Zsarukban pl., amikor felkapta a fickó a galaxist - na, az lett volna a vége, ott helyben porrá omlott volna az egész.
De fantáziának nem rossz, olvasd el ezt:
Amúgy meg már volt a kérdés, nézz körül itt lent.
"Lehetséges-e hogy a nap az atommag és a bolygók pályái az elektronhéjak?"
Nem jó a párhuzam, ugyanis az atom nem úgy épül fel, ahogy a Naprendszer.
A kérdésre pedig: tekinthetjük az Univerzumot egy szuperstruktúrának, aminek a naprendszerek az építőkövei.
"tekinthetjük az Univerzumot egy szuperstruktúrának, aminek a naprendszerek az építőkövei."
Tekinthetjük, de ezekből az "atomokból" soha nem lesz "molekula". Ha pl. az egyiket odébb húzod, a másik nem megy utána, mivel nem tapad hozzá, hanem szétesik az egész struktúra.
A rövid válasz: nem, de ezt írták már előttem.
Szerintem az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy egy atom 3 dimenziós, és gömb alakú, míg egy csillagrendszer alapvetően 2 dimenziós. Persze a bolygók keringési síkja nem pontosan esik egybe, de azért gondolom érthető, mire gondolok.
Aztán az atomok szeretnek egymáshoz kapcsolódni, hogy molekulákat (és ezzel teljesen új anyagi minőséget*) alkossanak. Gondolom nem kell magyarázni, hogy csillagrendszerek ilyet nem csinálnak.
*arra gondolok, hogy pl. a víz tulajdonságainak semmi köze sem a hidrogén, sem az oxigén tulajdonságaihoz, noha hidrogén- és oxigénatomokból áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!