Nagy baj, ha ezek után már nem foglalkoztat miket írnak a környezetvédelemmel és klímával kapcsolatban?
Kezdeném pár infóval ami számíthat.
Tanyasi vagyok és állatokat tartunk ők szolgáltatják a megélhetésünk
A tanyasi létből adódik, hogy bár közel a falu, de a közlekedés semmit nem ér így mindenhova autóval kell járni
Ez egy olyan pont amit nem lehet megkerülni, de még az is benne van hogy szeretem az autókat...
De a másik oldalon olyanok vannak, mint:
-az összes hagyományos foglalatú izzó Led-re lett cserélve és van még egy energiatakarékos (ha mindet egyszerre kapcsoljuk fel kb 60W az összes...)
-a zöldségesnél aminél lehet zacskó nélkül kérek
-zavar ha nem lehet újrahasznosítható papírt használni a boltban csak zacskót
-akár a réten akár az utcán vagyok és szemetet látok nem restellek összeszedni és a legközelebbi kukáig bizony elviszem hiába nem én dobtam el
-az itthoni szemetet minimálisan próbáljuk tartani
-az elektromos eszközöket lecseréljük kevesebbet fogyasztókra, de csak miután a régi tönkrement
-ja és ha veszek is pet palackos vizet nagy ritkán azt a palackot nem dobom el hanem újra megtöltöm párszor és csak ha szükséges akkor dobom ki ha lehet szelektívbe
És ezek felett még azon dolgozom, hogy egy önfenntartó gazdaságom legyen a jövőben (felhasznált esővíz, megújuló villamosenergia stb.)
Miután mindent megteszek amit egyedül tudok a környezetemért baj, ha már nem is érdekelne az erről szóló híradások?
Mindig felbosszant, hogy az emberek döntő többsége nem akar semmit tenni még most amikor nem késő...
És a cikkekben amiket erről olvasok zavar, hogy mondják, hogy az emberek így meg úgy és abban benne vagyok
Érdemes figyelni még egyáltalán?
Mit tehetek magánemberként még a környezetért?
Nagyon dícséretes és rendkívüli (sajnos) a hozzáállásod.
És meg is értelek.
Sajnos a hétkznapi gyakorlat nagyon ellene hat a környezettudatosságnak.
Csak egy kiragadott példa saját gyakorlatomból:
Egy hagyományos izzó (ami elvileg már nem árusítható) 300 Ft (ennyiért vettem a napokban.)
És miért is vettem? Lecseréltem a régi izzókat ledesre. Nem is gagyira. 2700 Ft darabja.
10 000 óra vagy 10 év garancia áll a dobozon. fél évet bírt.
Viszem a boltba. Menjek a fenébe. De mondom tíz év tíze… menjek a fenébe.
Akkor panaszkönyv, feljelentés, bulvártévé… menjek a fenébe.
Mentem.
Ez így nem rossz, de mi a helyzet a hagyományos dolgokkal?
Gyűjtöd az esővizet a házetetőről?
Komposztálós wc?
Vagy napkollektorod? Ha más nem, egy fekete hordó, vagy csőkígyó a háztetőn.
Esetleg napelem?
A klíma híreket pedig azért érdemes olvasni, hogy lásd, mire számíthatsz.
Na meg esetleg a szavazásnál szóba kerülhet... majd, talán.
Így jártunk mi is, de egy olcsóbb (8 vagy 900 forint) égővel
Azért ment vissza a takarékos
De van olyan spotlámpa (akkor még ezek voltak elterjedtebbek) amik átalakítóval üzemelnek már kb 6-7 éve és ezek általában a hodályban égnek éjszaka, hogy a bárány megtalálja az anyját vagy, hogy ne ijedjenek meg olyan könnyen minden nesztől
Nem mindegy, hogy a két égő 120 vagy 6 wattot fogyaszt...
De sokat nem ér amíg visontáról jön az energia ami ugye nem a legtisztább forrás ...
Esővizet egyelőre nem gyűjtöm mivel nem kertészkedem így inkább a fű kapja meg amit majd megeszik a jószág
De a tanya saját vízzel van ellátva
Kollektort szeretnék, de elég vastag a fal így az is várat
Az ilyeneket könnyebb kiépíteni mint átalakítani
Azért van a céljaim közt a tanya építése a már említett megoldások alkalmazásával
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!