Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi az, hogy valaki zsidó?...

Mi az, hogy valaki zsidó? Vallás vagy rassz?

Figyelt kérdés

Azért nem értem, mert mondják, hogy valaki pl félig zsidó, mintha rassz lenne amit nem választunk hanem születünk és az vagy ha akarod ha nem, félig fekete vagy indián stb. És fizikai tulajdonságokat is társítanak hozzá hogy pl nagy az orruk, mint ahogy a többi rasszhoz a feketéknek nagy a szerszámuk az ázsiaiak jól számolnak meg ilyenek, de semelyik másik valláshoz nem. Sose hallottam hogy fizikai sztereotípiákat más vallásokról hogy a keresztényeknek nagy a fejük vagy a hinduk alacsonyak.

Hallottam, olyat hogy mondták valakire, hogy zsidó származású.Ilyen alapon apám anyám keresztény akkor én keresztény származású vagyok és nem dönthetnék a vallásomról. Ezek szerint rassz mint a fekete vagy a fehér ember. De a zsidóknak ugyan az a vallásuk, míg a fekete, fehér, ázsiai az hisz össze-vissza minden félében.

Tehát mi az, hogy zsidó, valaki magyarázza el

2017. máj. 24. 12:08
 1/4 anonim ***** válasza:
Sémita eredetű nép . Héberek egy csoportja Júda vezetésével alapított egy várost , ezek után a Jehudi és a Judit nevek azt jelentik innen származnak . Gyűjtő név lett a héberen kívül , izraelita a vallás a zsidó pedig származás . A nagy orr sem és a dülledt szem sem csak rájuk jellemző . Laár András egy mtv-s riportban állította hogy ő rá is azt mondják pedig visszamenőleg nincs közük hozzájuk csak hasonlít rájuk .
2017. máj. 24. 12:32
 2/4 A kérdező kommentje:

Ja akkor nincs olyan h zsidó vallás, azt izraelitának hívják, értem.

Tehát bármilyen bőrszínű ember lehet izraelita és bármelyik zsidó lehet mondjuk hindu vagy keresztény.

Így már világos, kösz.

2017. máj. 24. 13:22
 3/4 anonim ***** válasza:

Nagyon jo a kerdes, ertekelem az erdeklodest.

A nepcsoport neve a héber. Ugyanugy mint az arab vagy a perzsa. Ennek vannak megjelenesi jegyei pl a nagy orr sztereotipianak nyilvan van alaja bar az osszes kozelkeleti nepcsoportra jellemzo. Europaban azonban beloluk evszazadok ota a heberek kozul van a legtobb ezert asszocialunk rajuk a nagy orr alapjan.

A vallas neve judaizmus. Ez egy nemzetisegi vallas, ergo nehany kiveteltol eltekintve a heber nepcsoport tagjaira ervenyes. Olyannyira hogy a vallas "oroklesehez" az anya zsidosaga szukseges. Es itt jon kepbe a zsido fogalma. A zsido ember a judaizmust gyakorlo heber szarmazasu ember. A Toraban is akkor jelenik csak meg a zsido jehudi kifejezes amikor megjelenik a 10 parancsolat a heberek Egyiptombol valo szabadulasakor. Addig nem letezett a vallas a mai formajaban ergo zsido emberrol sem lehetett beszelni csak heberrol.

Szoval ELVILEG minden zsido heber (bar be lehet terni de az nagyon nehez), de nem minden heber zsido (akinek nem az az anyja es nem ter be). Hozzateszem a beteres is csak akkor lehetseges a legtobb esetben ha vannak zsido felmenok csak tortent keveredes es az anya nem az. Ekkor a beteres nem tul bonyolult mert sokkal inkabb visszateres.

Europaiak ezt annyira nem ismerik igy a sok fogalomzavar miatt heber helyett egyszeruen a zsido szot hasznaljak. Igy sokkal egyszerubb a megkulonboztetes. Iszlam vagy keresztenyseg eseteben pl parhuzamba allitva hogy a fogalmak letisztuljanak.

Judaizmus - iszlam/keresztenseg

Heber - arab vagy perzsa/magyar nemet stb

Zsido - muszlim /kereszteny

A kulonbseg: a judaizmus nepcsoportspecifikus vallas.

Mindazonaltal kulturanak is mondanam, eletszemleletnek. Tehat mint mindem nepcsoportnak a hebereknek is van karakterisztikaja. De osszessegeben remelem mar erted h miert nincs kereszteny megjelenesi sajatsag vagy muszlim megjelenesi sajatsag, es miert van ezzel ellentetben zsido megjelenesi sajatsag. Azert mert elobbi ketto akarki lehet, utobbi pedig eros heber dominanciva bir. Ha erdekel tobb, irj jzenetet es beszelgethetunk rola. En zsido vagyok es sokat gondolkoztam ezeken a definiciokon mert zavart a legisztulatlansaguk lasd Sorstalansag: "mi az a zsido?".

2017. máj. 25. 22:57
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes, érthető választ
2017. máj. 28. 22:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!