Ez a szó milyen szóalkotással jön létre?
A szó: hadsereg
Én szórövidülésre gondolok, de nem vagyok benne biztos.
A válaszokat előre is köszönöm! :)
Meglepő és mulatságos:
Szóösszetétel???
Haha milyen jót nevettem rajtaaa! Kösz
(Amúgy az elején elírtam nem szórövidülés, hanem szóösszevonás, de tök lényegtelen :D )
A had szó eredetének sokféle jelentése van, jelent háborút, de jelentett gyülekezetet, népet is. Eredetileg valószínű a nagycsaládot jelentette. (Lásd még: hadban áll, hadat visel, hadakozik, hadonászik, stb…)
A sereg valamilyen dolgok sokaságát jelenti (lásd: angyalok serege). Katonai értelemben a legnagyobb szervezeti egység. (Lásd még: sereglik, seregély)
Bár mára a had is, a sereg is külön-külön a hadsereget jelenti elsősorban, de a szavak eredeti értelme különböző, és azt fejezi ki, hogy itt most olyan szintű harci, háborús helyzet áll fenn, ami az egész nemzetséget, nagycsaládot érinti, így a nagycsalád a teljes sokaságában kell, hogy felvonuljon az ellenség ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!