Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Egy töltő 1Amperel tölt egy...

Kálvin Tamás kérdése:

Egy töltő 1Amperel tölt egy E-cigit ami 1100 mA akkor az hogy lehet, hogy több óra töltés kell neki vagy egy telonak, (mikor 1 amper az áram erősség ha 1 másodperc alatt 1 c töltés halad át a vezetőn)? . Azaz 1 másodperc allat kellene fel töltődnie?

Figyelt kérdés
Fizika, 1 másodperc alatt fel kéne töltődnie az e-cigimnek vagy a telefonomnak

2017. febr. 17. 22:29
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
van egy navon travel M500 as töltőm a telefonhoz ugye azzal töltöm a cigit amire az van ra írva, hogy out:5v 1A,az e-cigit ugy vettem hogy az volt rá írva hogy 1100Mah most neztem meg a patront(porlasztot) 1,8 ohmos es 4.2-5 volt ez van ra írva. Szóval az e-cigimröl ennyit a toltomet le irtam z 5V 1A akkor hogy is van ez mert mar tudjuk az ellenalast stb?
2017. febr. 18. 17:57
 12/19 2*Sü ***** válasza:
0%

> ugye azzal töltöm a cigit amire az van ra írva, hogy out:5v 1A

Ahogy írtam, a feszültség a töltő esetén mindig 5 volt. (Illetve nem teljesen, de ebbe ne menjünk bele, maradjunk annyiban, hogy kb. 5 V környékén van.) Maximálisan 1 A-t tud leadni.

Ha rákötsz egy 5 Ω-os ellenállást, akkor I = U/R = 5/5 = 1 A áram fog folyni rajta.

De ha egy 10 Ω-os ellenállást kötsz rá, akkor csak I = U/R = 5/10 = 0,5 A áram fog folyni.

Ha rákötsz egy 1 Ω-os ellenállást, akkor I = U/R = 5/1 = 5 A-nek kellene folyni, de nem fog, mert a töltő ezt már nem bírja, a töltő túlmelegszik, leég a tekercs, elolvad a forrasztás, eldurran benne egy ellenállás, stb…

Az 1 A, az a maximális áramerősség, ami kinyerhető belőle, nem a tényleges. Evidens, hogy ha nem kötsz rá semmit, nem zárod az áramkört – ha úgy tetszik az ellenállás kvázi végtelen –, akkor 0 A áram fog folyni. (A töltő azért fog áramot felvenni, csak éppen ez nem jelenik meg a kivezetésen, a belső áramkörökben veszteségként, hőként lesz „felhasználva”.)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

> most neztem meg a patront(porlasztot) 1,8 ohmos

No igen, de ez nem a töltésnél, hanem a kisütésnél fontos. Az aksi akkor kb. 5 V-os. Az 1,8 Ω-os kazánon így I = U/R = 5/1,8 = 2,7 A áram fog folyni, ha be van kapcsolva. Ez azt jelenti, hogy a 1,1 Ah-s akkumulátort t = Q/I = 1,1 / 2,7 = 0,4 óra bekapcsolás után fogja teljesen lemeríteni.

Ha belegondolsz, akkor lényegtelen, hány ohmos a kazán. Mikor töltöd az aksit, az adott idő alatt töltődik fel. A töltés közben a kazán általában nincs bekapcsolva. Sem a töltő, sem az aksi nem tudja, hogy a töltés után te kicseréled-e a porlasztót egy 1 Ω-os, vagy egy 0,6 Ω-os kazánnal rendelkező porlasztóra. Sőt a töltés idejére akár ki is veheted a porlasztót, ebből is látszik, hogy a porlasztó kazánjának ellenállása teljesen független a töltési mechanizmustól, így a töltés idejétől is.

Itt a töltő elektronika – plusz magának az aksinak – az ellenállása számít csak. Az meg így nincs ráírva. Sőt a töltés folyamán ez az ellenállás változik is, egy teljesen lemerített aksi nagyobb áramerősséggel töltődik ugyanazzal a töltővel és ugyanazzal a készülékkel, mint egy már 80%-ban feltöltött aksi esetén.

2017. febr. 19. 13:03
 13/19 2*Sü ***** válasza:
23%

Vagy mondjuk úgy, itt két különböző áramkörről van szó.

Az egyikben a töltő az áramforrás, az akkumulátor, illetve a töltő elektronika a „fogyasztó”. A porlasztó meg nincs az áramkörre kötve, mert nincs megnyomva a gomb a készüléken.

A másik esetében meg az akkumulátor az áramforrás, és a porlasztó, a kazán a fogyasztó. A töltő meg nincs az áramkörben, mert a készüléket lehúztuk a töltőről.

(Persze a legtöbb készülék használható töltőre dugva is, de ez már egy egészen más kérdés. Általában ritkán használja így az ember.)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Illetve még annyi, hogy ez a kiszámolt 0,4 óra sem megbízható adat, az aksinak van saját belső ellenállása, illetve a kazánon kívül még más áramköri elemeknek is lehet ellenállása, esik veszteség máshol is, valamint lehet, hogy az e-cigi már nem működik, mert a megfelelő áramköri elemek lekapcsolják, de az aksi még nincs teljesen lemerítve, van még benne pár százaléknyi töltés.

Illetve az akkumulátor az élettartama alatt folyamatosan veszít a kapacitásából, az 1100 mAh-s aksi egy év után már lehet, hogy csak 700 mAh töltés képes csak tárolni.

2017. febr. 19. 13:09
 14/19 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

Amúgy írtad,hogy ritka aki töltés közbe használja az e-cigit én per pillanat használom:D.látom jártás vagy (nagyon) a fizikába én szeretném (megtanulni)-tanulom is! ,mert érdekelnek ezek a dolgok,de ahogy ezt így el magyaráztad világos és érthető minden.És még annyit kérdezhetek,hogy vettem egypowerbankot amire az van rá írva ugye ,hogy out:5v 1A és a kapacitása az 5200mAh nem rég vettem.Egy 2 napig még jó volt töltötte a telefonom ami, egy huawei p6 telefon 2000mAh aksival ennek a powerbanknak minimum 2x fel kell tölteni a telomat,de ezt tudom itt a lényeg az ,hogy most vettem 2 napig jó volt,és ha rá teszem a telefonomat akkor le szivja azaz mondok egy példát: a telom 55% (töltődik 1-2 percet a bankrol) és lefele merül,és így tovább utána 54%-53%....De eddig normálisan fel töltöte a telefonomat (be-és kikapcsolva is)most jelenleg kikapcsolt állapotban is 45%-ról 40 lett,de a cigimet érdekes azt fel tölti.. El magyaráznád,hogy miért van ez? hátha orvosolhatnám:S

2017. febr. 19. 14:00
 15/19 2*Sü ***** válasza:
0%

> El magyaráznád,hogy miért van ez?

Látatlanban nem tudok erre mondani semmit. Valami nem stimmel, vagy a powerbankkal, vagy a mobillal, esetleg a kábellel, csatlakozóval. De kb. passzolnám a témát.

2017. febr. 20. 08:49
 16/19 anonim ***** válasza:
23%
Power bank tapasztalat: nem minden van úgy, ahogy rá van írva, ha éveket állt már egy raktárban, mielőtt megvetted, akkor a kapacitása már nem az eredeti. Megpróbálhatod becseréltetni, ha még garis, de nem sok esélyt adok, hogy jobbat fogsz kapni azonos típusból azonos boltból, ha egyáltalán elismerik garanciális hibának.
2017. febr. 20. 23:02
 17/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a valaszokat meg van a Hiba csak pontosan nem értem mi baja, powrrbank teljesen Jó csak amit adtak Hozzá kábelt az leszivja a téli aksit (de) a navonos toltomnek a kábelével normalisan toltodik a telefonom cigim stb.. Ez normalis?
2017. febr. 21. 20:41
 18/19 A kérdező kommentje:
Powerbank # telo # amúgy a gyári kábele a banknak jo volt kb 2-3,napig utána lefele meritette a telefonom És ugy neztem meg hogy a masik navonos töltöm kábele jo hozza
2017. febr. 21. 20:44
 19/19 anonim ***** válasza:

Nem teljesen így működik, de itt egy jó kis példa:

R = 1,8 Ω

C = 943 F

Ube = 5 V

Uakk = 4,2 V

Ekkor, ha kezdetben 0 C töltés van az aksiban (amit most egy kondenzátorral helyettesítünk), a feltöltődés az alábbi függvény szerint megy végbe:

uakk(t) = Ube*(1-exp(-t/RC)), behelyettesítve:

t = 3110,15 s = 52 min.

A valóságban ennél bonyolultabb modell kell, de ideális esetben így kéne kiszámolni az általad írt adatokkal. :D

2017. febr. 21. 22:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!