Egy töltő 1Amperel tölt egy E-cigit ami 1100 mA akkor az hogy lehet, hogy több óra töltés kell neki vagy egy telonak, (mikor 1 amper az áram erősség ha 1 másodperc alatt 1 c töltés halad át a vezetőn)? . Azaz 1 másodperc allat kellene fel töltődnie?
> ugye azzal töltöm a cigit amire az van ra írva, hogy out:5v 1A
Ahogy írtam, a feszültség a töltő esetén mindig 5 volt. (Illetve nem teljesen, de ebbe ne menjünk bele, maradjunk annyiban, hogy kb. 5 V környékén van.) Maximálisan 1 A-t tud leadni.
Ha rákötsz egy 5 Ω-os ellenállást, akkor I = U/R = 5/5 = 1 A áram fog folyni rajta.
De ha egy 10 Ω-os ellenállást kötsz rá, akkor csak I = U/R = 5/10 = 0,5 A áram fog folyni.
Ha rákötsz egy 1 Ω-os ellenállást, akkor I = U/R = 5/1 = 5 A-nek kellene folyni, de nem fog, mert a töltő ezt már nem bírja, a töltő túlmelegszik, leég a tekercs, elolvad a forrasztás, eldurran benne egy ellenállás, stb…
Az 1 A, az a maximális áramerősség, ami kinyerhető belőle, nem a tényleges. Evidens, hogy ha nem kötsz rá semmit, nem zárod az áramkört – ha úgy tetszik az ellenállás kvázi végtelen –, akkor 0 A áram fog folyni. (A töltő azért fog áramot felvenni, csak éppen ez nem jelenik meg a kivezetésen, a belső áramkörökben veszteségként, hőként lesz „felhasználva”.)
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
> most neztem meg a patront(porlasztot) 1,8 ohmos
No igen, de ez nem a töltésnél, hanem a kisütésnél fontos. Az aksi akkor kb. 5 V-os. Az 1,8 Ω-os kazánon így I = U/R = 5/1,8 = 2,7 A áram fog folyni, ha be van kapcsolva. Ez azt jelenti, hogy a 1,1 Ah-s akkumulátort t = Q/I = 1,1 / 2,7 = 0,4 óra bekapcsolás után fogja teljesen lemeríteni.
Ha belegondolsz, akkor lényegtelen, hány ohmos a kazán. Mikor töltöd az aksit, az adott idő alatt töltődik fel. A töltés közben a kazán általában nincs bekapcsolva. Sem a töltő, sem az aksi nem tudja, hogy a töltés után te kicseréled-e a porlasztót egy 1 Ω-os, vagy egy 0,6 Ω-os kazánnal rendelkező porlasztóra. Sőt a töltés idejére akár ki is veheted a porlasztót, ebből is látszik, hogy a porlasztó kazánjának ellenállása teljesen független a töltési mechanizmustól, így a töltés idejétől is.
Itt a töltő elektronika – plusz magának az aksinak – az ellenállása számít csak. Az meg így nincs ráírva. Sőt a töltés folyamán ez az ellenállás változik is, egy teljesen lemerített aksi nagyobb áramerősséggel töltődik ugyanazzal a töltővel és ugyanazzal a készülékkel, mint egy már 80%-ban feltöltött aksi esetén.
Vagy mondjuk úgy, itt két különböző áramkörről van szó.
Az egyikben a töltő az áramforrás, az akkumulátor, illetve a töltő elektronika a „fogyasztó”. A porlasztó meg nincs az áramkörre kötve, mert nincs megnyomva a gomb a készüléken.
A másik esetében meg az akkumulátor az áramforrás, és a porlasztó, a kazán a fogyasztó. A töltő meg nincs az áramkörben, mert a készüléket lehúztuk a töltőről.
(Persze a legtöbb készülék használható töltőre dugva is, de ez már egy egészen más kérdés. Általában ritkán használja így az ember.)
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Illetve még annyi, hogy ez a kiszámolt 0,4 óra sem megbízható adat, az aksinak van saját belső ellenállása, illetve a kazánon kívül még más áramköri elemeknek is lehet ellenállása, esik veszteség máshol is, valamint lehet, hogy az e-cigi már nem működik, mert a megfelelő áramköri elemek lekapcsolják, de az aksi még nincs teljesen lemerítve, van még benne pár százaléknyi töltés.
Illetve az akkumulátor az élettartama alatt folyamatosan veszít a kapacitásából, az 1100 mAh-s aksi egy év után már lehet, hogy csak 700 mAh töltés képes csak tárolni.
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Amúgy írtad,hogy ritka aki töltés közbe használja az e-cigit én per pillanat használom:D.látom jártás vagy (nagyon) a fizikába én szeretném (megtanulni)-tanulom is! ,mert érdekelnek ezek a dolgok,de ahogy ezt így el magyaráztad világos és érthető minden.És még annyit kérdezhetek,hogy vettem egypowerbankot amire az van rá írva ugye ,hogy out:5v 1A és a kapacitása az 5200mAh nem rég vettem.Egy 2 napig még jó volt töltötte a telefonom ami, egy huawei p6 telefon 2000mAh aksival ennek a powerbanknak minimum 2x fel kell tölteni a telomat,de ezt tudom itt a lényeg az ,hogy most vettem 2 napig jó volt,és ha rá teszem a telefonomat akkor le szivja azaz mondok egy példát: a telom 55% (töltődik 1-2 percet a bankrol) és lefele merül,és így tovább utána 54%-53%....De eddig normálisan fel töltöte a telefonomat (be-és kikapcsolva is)most jelenleg kikapcsolt állapotban is 45%-ról 40 lett,de a cigimet érdekes azt fel tölti.. El magyaráznád,hogy miért van ez? hátha orvosolhatnám:S
> El magyaráznád,hogy miért van ez?
Látatlanban nem tudok erre mondani semmit. Valami nem stimmel, vagy a powerbankkal, vagy a mobillal, esetleg a kábellel, csatlakozóval. De kb. passzolnám a témát.
Nem teljesen így működik, de itt egy jó kis példa:
R = 1,8 Ω
C = 943 F
Ube = 5 V
Uakk = 4,2 V
Ekkor, ha kezdetben 0 C töltés van az aksiban (amit most egy kondenzátorral helyettesítünk), a feltöltődés az alábbi függvény szerint megy végbe:
uakk(t) = Ube*(1-exp(-t/RC)), behelyettesítve:
t = 3110,15 s = 52 min.
A valóságban ennél bonyolultabb modell kell, de ideális esetben így kéne kiszámolni az általad írt adatokkal. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!