Hol található I. (Szent) István államalapító királyunk holtteste?
Tudom, hogy a szarkofágja Székesfehérváron van. De hol van a test? A mára "megüresedett" szarkofágból hová vitték?
(Leszámítva a Szent Jobbot. Azt tudom.)
Sajnos István király testéből összesen a bal kézfeje maradt meg.
Tehát a holtteste gyakorlatilag már nem létezik, csupán a Szent Jobb maradt meg.
Jaj bocsánat
elírtam, ugyanis a jobb kézfeje maradt meg :)
értem
köszönöm
Igen, a szarkofágját láttam
a fejereklyéről még nem hallottam :D köszönöm
Nincs mit. :D Egyébként most látom, hogy a kérdés alatt említetted a szarkofágot. Szenteknél ez egyébként is jellemző, mivel a csontjaikat széthordják ereklyének, de Szent István maradványai a fehérvári koronázóbazilikával együtt pusztult/keveredett el. Lehet, hogy a csontok ma is épségben vannak, csak nem tudjuk, hogy melyik az abból a százból, amelyeket a fehérvári romkert osszáriumában őriznek.
De akkor már azt is leírom, hogy az említett ereklyét eredetileg a fehérvári Szent István-bazilikában őrzik, de jelenleg az Egyházmegyei Múzeumban lehet megtekinteni, mert pár éve volt egy nagy kiállítás, amikor a zágrábi, a kalocsai és a fehérvári fej-ereklyetartó együtt volt ott látható. Ez a három a legjelentősebb Szent István-ereklye a Szent Jobb után, ezért nagy dolognak számított, hogy a három egy helyen van, és az is, hogy az idegenben levő csontok "hazatértek" a városba.
wow :D
te aztán vágod a témát :D
köszönöm szépen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!