Fiatal gazda pályázaton gondolkozok, de azt mondják sok buktató van benne, valakinek saját tapasztalat?
Saját tapasztalat nincs, de én is gondolkodtam rajta, aztán ez el is múlt onnan, hogy szakértővel beszéltem.
Ha úgy indulsz neki egy ilyennek, hogy nem vagy tisztában a saját termőfölded képességeivel, a környezeted adottságaival, és nincs hozzá megfelelő szakértelmed/tapasztalatod, akkor nagyon könnyen be lehet bukni, mert nem tudod mit, miért csinálsz, mennyit költesz rá, mennyi munka lesz benne, stb. És a végén ott kötsz ki, hogy a kapott pénzt vissza kell fizetni.
Nem mondom, hogy ez hülyeség, de 0-ról, helyi környezeti, és földművelési ismeretek nélkül nem szabad belevágni.
Lehet kicsit elkéstem de ha valaki erre téved elmondom saját tapasztalatom.
Nekem van 55ha földem amelynek 2.5 hektáronként 1 aranykoronás. Nos találtam 17 évesen egy hirdetés hogy ez a föld amely eladó/kiadó egy évre 1 milló forint. Kivettem de akkor még papírom se volt semmire. Szóval feketén gazdálkodtam. Apám rámhagyott egy MTZ 82-es traktort . Elkezdtem kapcsolatba lépni a nagyobb gazdákkal kölcsönkértem az eszközeiket és müveltem a földet. Ez volt az 1. éven akkor adtam el a terményt! Kaptam érte akkor 7500ft/mázsa volt a kukorica ebböl vettem eszközöket és a földet részletre megvettem 24m ft -ért.
De papír mindig nem volt majd a harmadik év elején jutottam el odáig mikor tulajdonlapom volt a területröl hogy elintézzem az ostermelöi igazolványt. Elmentem egy ügyvédhez aki megírta a pályázatot! Ez 500eft ba került! 6 milliárd forintos pályázat amelynek az 1/6 odát nyertem meg.
Ennyi lenne történetem röviden tömören.
Köszönöm hogy elolvastátok. Kitartást mindenkinek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!