80kg cefréből, hány liter pálinka főzhető?
Ez eleg keves. Tenni azt lehet, hogy legkozelebb normalis gyumolcsbol csinalsz cefret (nem az eretlenul lehullott, peneszes-romlott vacakbol), utolag mar semmit.
Tárolás? Meddig tároltad, hol és hogyan? Erjedési időben hol, milyen hőmérsékleten, hogyan tároltad? Mivel főzted, nem barkács bigyóval, mert ott akár lehet elpárolgás is...
Sztem inkább ebben van a hiba. Rothadt, koszos gyümölcsnél inkább vajsavas íz, meg az borzadály, amit több óra után felböfögsz, ami úgy megy le, mint a rajzszög, s ha sokadikat ittad, már jön is a "sós", aztán a róka. :)
Optimális hőmérséklet 20-23 fok körül van, erjedési időnél s leállás után is.
A hordót mindvégig zárva kell tartani, s ebben az esetben kotyogót kell használni, ha nincs (s én sem szoktam flancolni ilyennel), akkor megteszi egy csavaros tetejű hordó is, amit nem zársz le teljesen. Valaki azt mondja nem kell keverni, én szoktam, naponta 2×, amíg heves az erjedés, utóerjedésnél már csak 1×, majd ha megfordult, akkor érdemes minél hamarabb lefőzni. Amennyiben nem indul be az erjedés 2-3 napon belül, érdemes élesztővel beindítani. Érdemes továbbá pektinbontót is használni.
kb. 5-8 litert kellett volna hozzon, nyilván függ a gyümölcstől is, ("milyen év volt"). 9-10 litert max. akkor ha belepancsoltál volna cukrot.
Tenni, nem tudsz semmit... Jövőre körültekintőbb leszel.
Egyébként meg méreg nyilván... Jártam már én is úgy, hogy 150 liter cefréből lett 1 liter barack pálinkám. :) Szóval ne keseredj el túlzottan, előfordul.
DE legalább finom lett?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!