A tűzjelző bekapcsol ecigi gőzre?
Már volt ilyen kérdés,
ha közvetlen ráfújod akkor bekapcsol, egyébként nem.
Igen, bekapcsol. A tűzjelző valójában nem csak a füstöt érzékeli, hanem mindent ami sűrűbb, mint a levegő, lehet ez gőz, spray, por vagy erős tisztítószer, mivel analizálni nem tudja az összetevőket. Persze készülék válogatja. Vannak füst, hő és ún. multiszenzorok ill. amik csak szén-monoxidra aktiválódnak.
Az pedig nem igaz, hogy csak akkor, ha ráfújod közvetlenül. Amivel én dolgozok azok 6 méteres körben képesek érzékelni elméletben. Gyakorlatban ez 1-2 méter maximum, de előírás szerint a helység méretétől függően kell megfelelő lefedettséget biztosítani. Ha 6x6 méteres a helyiség akkor elég egy, mivel a füst felfelé száll így érzékelni fogja elméletben, gyakorlatban pedig ennek a valószínűsége elég kicsi, hacsak nem valamilyen nagyon tömény légnemű anyagról van szó ami nem oszlik kellőképpen szét mielőtt elérné a szenzort (az ecigi gőze ilyen, főleg magasabb teljesítményű ecigiknél sűrű a gőz). Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy ha 3 méterre van a füst forrása akkor is ugyan annyi esélye van egy esetleges riasztásnak, mintha 6 méterre lenne, a reális határ pedig max 2 méter (kivéve egy folyamatosan táplált füstforrásnál). Persze ez függ attól is, hogy mennyire van érzékenyre állítva.
2-es,
itt nem egészen ezt írják:
Én e-cigiztem már olyan helységben, ahol érzékenyre volt állítva a jelző (utólag tudtam meg) és mégse jelzett be egyszerűen csak úgy fújtam a füstöt, hogy ne rá menjen, hanem ki az ablakon. Én kb. 2 m-re voltam az érzékelőtől.
Nyilván vannak olyan esetek, amikor bejelez, így a legbiztosabb nem e-cigizni olyan helyen, ahol van érzékelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!