Az örökölt ház eladásra került. Ketten vagyunk tulajdonosok egy haszonélvezővel. Eladásnál a haszonélvező aláirja az eladást akkor nincs utána követelése egyikünk felé sem? Testvérem biztosit neki lakhatást. Papir kell erről, hogy biztositsam magam?
Alapból tisztázzuk azt a tényt, hogy mivel ketten vagytok tulajdonosok, a hát mindkettőtöké, ami annyit tesz, hogy a haszonélvezőnek semmilyen szinten, semmilyen értelemben nincs joga a házhoz.
Ezen nincs mit túlmagyarázni, hiszen te írtad le a lényeget: ketten vagytok tulajdonosok egy haszonélvezővel... na várjunk csak, most kapcsolok :D
Ketten vagytok tulajdonosok, és van egy haszonélvező, vagy ketten vagytok tulajdonosok, plusz egy harmadik fél, aki viszont csak úgy ott él és nem csinál semmit? :D
Mert ha ketten vagytok és pont, akkor a harmadik fél (a haszonélvező), aki nem tulajdonos, csak úgy ott van, mint már fentebb említettem, semmilyen jogon nem érezhet jogot arra a házra, ami a tieteké (kivéve, ha a testvéred ragaszkodik hozzá, az már nehezebb ügy...).
Micsoda?
Hogy-hogy a haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál? Ez nekem új, légyszíves fejtsd ki, mert érdekel.
Hát, az 1. válaszoló jó nagy hülyeséget írt. A haszonélvezeti jog erõsebb a tulajdonjognál, tehát a haszonélvezõ akár azt is mondhatja, hogy a tulajdonosok nem élhetnek az ingatlanban, nem adhatják el. Nézz utána a haszonélvezõ jogainak!!!!
De, hogy a kérdésre is válaszoljak:
A haszonélvezõ aláírja az eladást, akkor õ is fog pénzt kapni a haszonélvezeti joga miatt.
Elõször ki kell számolni a haszonélvezeti jog egy évi értékét (ingatlan forgalmi értéke/20). Majd az egyévi értéket meg kell szorozni a haszonélvező életkorának megfelelő szorzóval.
A törvény szerint
-25 évesnél fiatalabb haszonélvezőnél a szorzó 10-szeres
-25-50 éves haszonélvezőnél a szorzó 8-szoros
-50-65 évesnél 6-szoros
-65 évnél idősebbnél 4-szeres.
Eladjátok az ingatlant pl. 20 millióért, nem írtad mennyi idõs a haszonélvezõ, legyen 64. Ez alapján a haszonélvezeti jog egy évi értéke: 20millió/20=1millió x 4= 4 milliót fog kapni az ingatlan eladási árából.
Több követelése nem lesz felétek.
Elnézést kérek mindenkitől. Teljesen igazatok van, a haszonélvezőt összekevertem azzal a személlyel, aki jogtalanul él a házban.
Még egyszer bocsánat, összekevertem a két személy fogalmát.
4. vagyok, rosszul írtam a végét:
*Ez alapján a haszonélvezeti jog egy évi értéke:
20millió/20=1millió x 6= 6 milliót fog kapni az
ingatlan eladási árából.
Köszönöm, igazatok van a haszonélvezőnek több joga van. Tudom. A kérdésem arra vonatkozott, hogy: eladjuk testvéremmel a házat mi vagyunk a tulajdonosok és a haszonélvező édesapám élettársa. Aki pénzt nem kér az eladásból csak biztositva legyen a lakhatása. Testvérem elvállalta de én kilépek az egészből úgy, hogy testvéremnek fizetek egy bizonyos összeget. A kérdésem, hogy ezek után ha aláirta a papirt az eladásról a haszonélvezőnk akkor utána évek múlva nem lehet -e követelése! Természetesen irok papirt a testvérem és köztem lévő pénzátadásról. De a haszonélvezővel le kell ezt papiroznom???
43 éves a haszonélvező!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!