Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Földrengéskor miért bújnak az...

Földrengéskor miért bújnak az asztal alá az emberek?

Figyelt kérdés

Nemrég megnéztem egy akciófilmet, amiben volt földrengés, és ebben a filmben is, és a legtöbb természet katasztrófa filmben is szinte majdnem minden alkalommal az asztal alá bújnak az emberek, mert állítólag az a legbiztonságosabb hely... de miért? Én ezt nem értem...

Logikusan végig gondolva, ha most földrengés volna és bebújnék az asztal alá, sz'tem rögtön meghalnék. Legjobb esetben az asztalra zúdulna több tonnányi vakolat, úgy beszorítva engem, hogy mozdulni sem tudnék és nem volnék képes kiszabadulni és úgy kiszorítva a levegőt, hogy megfulladok.

Legrosszabb esetben pedig rádől az asztalra a fal, szekrény, egyéb bútor, és betörik az asztal, és nemhogy az asztallap megvéd, hanem agyonnyom...

Akárhogy is próbálom végig gondolni, sz'tem az asztal közel s távol sem a legbiztonságosabb terep, hiszen bármi rádőlhet az asztalra, s mint fentebb írtam, az asztallap nem hogy megvédene, hanem összenyomna, tehát az asztal eltörik, én meg, ha azonnal nem is halok meg, előbb-utóbb megfulladok, arról nem is beszélve, hogy bármilyen asztalról is beszélünk, simán betörhet, ha olyan erővel zuhan rá bármi, akárcsak egy kisebb fal-darab is... sz"al abszolúthe nem értem ezt a logikát, miért bújnak mindig az asztal alá az embere, ha jön dühöng a föld.

Valaki megmagyarázná nekem, miért van ez a logika?

2016. aug. 17. 11:18
1 2
 11/12 dellfil ***** válasza:

"...nézzetek őrültnek engem, én továbbra is azt mondom, inkább kiszaladok a házból, ami rám omolhat, semmint, hogy bent maradjak."

Jól van. Mondjuk, megindul a föld, te nem esel pánikba, és azonnal reagálva - az előzetes terveidnek megfelelően - kirohansz a lakásból... Hová is? A lépcsőházba! Mert - mondjuk (:DDD) - a tizenkettedik emeleten laksz egy húszemeletes házban. :) A föld veszettül rázkódik, a padló mint egy viharba került hajó fedélzete, úgy hánykolódik. Te össze-vissza támolyogva, esve-kelve "rohansz" a lépcsők felé. A lépcsőkön még x@rabb a helyzet. Hiába a kapaszkodó, (ha van) alig haladsz valamicskét. Nem beszélve a hozzád hasonlóan gondolkodók társaságáról. Nem fogjátok megkönnyíteni egymás dolgát, az fix. :DDD (Tudtad, hogy a lépcsőház az egyik legveszélyesebb hely földrengéskor?)

Na jó, - mondjuk (megint!) :D - hogy lejutsz az utcára... Apropó! Mennyi ideig is tartott kijutnod? Öt perc? Hat? Kizárt, hogy kevesebb. Gondolj csak a fentiekben említett vesszőfutásra!

Na jó, te egy kisportolt, erős fizikumú ember lévén lejutottál öt perc alatt. De mi van? Vége az első rengésnek. Az asztal alá bújók csak most jönnek elő! Amelyik épület nem dőlt össze, abból most már "vidáman" elő lehet bújni! Amelyek összedőltek, azokban azért sokan életben maradtak. Főleg azok, akik nem rohangásztak dőre módon a lépcsőházakban. Sokakat mentett meg a bútorzat is. Stb. ... stb...

Szóval nem olyan nagy marhaság a s@ggén maradni az embernek, míg az első lökések abba nem maradnak. Azután már lehet mozgolódni.

(Különben ha le is érnél az utcára a kitörő ablakok, lehulló tárgyak zápora se egy életbiztosítás.)

dellfil

2016. aug. 17. 13:07
 12/12 A kérdező kommentje:

Utolsó előtti: az ajtónyílásba való beállás teóriát én is hallottam :)

Utolsó: ezen szétröhögtem az agyamat :D

Mindkettőtöknek: igen, teljesen igazatok van! A panellakás most perpillanat eszembe se jutott.

2016. aug. 17. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!