Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi a különbség a must és a...

Mi a különbség a must és a szőlőlé között?

Figyelt kérdés

2016. aug. 3. 07:42
 1/9 anonim ***** válasza:
Hogy a mustot főként kék szőlőböl csinálják és ha állni hagyod bor lesz belőle míg a szőlét a boltba megveszed dobozosan amibe beleraknak cukrot ezt azt és az nem "érik" borrá
2016. aug. 3. 07:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
A must az ami még nem bor de már van valamennyi alkohol tartalma és fehér szőlőből is van must kedves egyes.
2016. aug. 3. 10:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

1es vok

2es nem vok szakerto csak segiteni probalok....

2016. aug. 3. 12:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
Sőt almából is van, meg amiből még szoktak bort csinálni.
2016. aug. 3. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettek!
2016. aug. 4. 07:46
 6/9 Mojjo ***** válasza:

@5: Az baj, hogy azt hiszed, sokat segítettek, mert ritka nagy hülyeségeket írtak az előző válaszadók.


- a szőlőlé a szőlő kipréselt leve. Nem tartalmaz mást a szőlőből, csak levet. Tekintve, hogy a szőlő eleve rendkívül jó cukorgyűjtő, egyáltalán nem törvényszerű, hogy ezt még plusz cukrozzák is, de, hogy megakadályozzák az erjedést, stabilizálják. A stabilizálás pasztőrizálással, egyéb csírátlanító eljárással és esetlegesen enyhe kénezéssel történik. A kereskedelmi forgalomban kapható szőlőlevek döntő többsége koncentrátumból sima vízzel visszahigított lé (a 100%-osak is). A koncentrátumokat a tárolás során mindig erősen kénezik, ezért utólagos kéntelenítést szoktak alkalmazni.


- a must NEM tartalmaz alkoholt (amire a kettes válaszadó gondolt, az a murci, nem a must), és kékszőlőből meg fehérből is lehet. A szőlő leve ugyanúgy, viszont a legfőbb különbség, hogy ez a szőlő frissen préselt és/vagy kicsorgó leve. Ha mustot látsz palackozva boltban, az nem volt sűrítménynek sűrítve, meg visszahigítva, az csak ülepítve, tisztítva, majd enyhén kénezve volt.


Ha bort készítenek a mustból, nem feltétlen préselik, hanem sok borászat a magától kicsorgó lét használja fel (ez utóbbi a színlé, előbbi a préslé), másfelől a must tartalmazhat szőlőhéjat, sőt magokat, úgyhogy maga a must nem feltétlen egy tiszta folyadék, ellentétben a szőlőlével.


Szóval így nagyjából ennyi.

2016. aug. 4. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem tudja valaki,hogy otthon a konyhaban hogy lehet hazilah mustot,szololet kesziteni?

Bocsi az offert.

2016. szept. 21. 07:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim válasza:
És mi a helyzet a 100%-os szőlőlével? Most vettem dobozosat, ebben nincsen cukor, meg semmi egyéb. Akkor ez borrá ér(het)?
2018. jún. 4. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Mojjo ***** válasza:
@8: Nem.
2018. jún. 4. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!