A sógyúrma hogy szárad/keményedik?
> A sógyurma egy idő után teljesen megkeményedik vagy csak a külső része ahol a levegő éri?
Elsőnek a külső része keményedik meg, érthető okokból. De ez nem légmentesen záródó réteg, idővel a belső rész is ki fog száradni. Hogy mennyi idő, az a mérettől, formától is függ, erre nem tudok válaszolni.
> Ha teljesen megszilárdul akkor a levegőre rakjam vagy hogy lehet elérni a gyors kötést?
Minél melegebb helyre rakod, annál gyorsabban fog párologni belőle a víz. Persze ha sütőbe rakod, akkor is megszárad, csak lehet, hogy meg is pirul. Illetve a gyors száradás lehet, hogy repedezetté teszi.
Jó pár évtizede csináltam ilyet, anno mi egyszerűen kiraktuk egy napsütötte helyre. Ha már kemény volt a külseje, akkor késznek lehetett mondani, illetve tovább lehetett dolgozni vele, pl. festeni…
Szia!
Napos helyen is kiszárad, de sütőben lehet gyorsítani a folyamatot, csak figyelni kell, hogy ne legyen nagyon forró a sütő.
Eddigi jó néhány alkalommal sajnos túl melegre állítottam a hőfokszabályzót, és berepedezett, még mielőtt kiszáradt volna.
A tegnapi két tepsinyi adag viszont 120 fok körüli hőmérsékleten nagyon szép lett. (Lehet, hogy lehetett volna még hűvösebbre állítani, mondjuk 100 fokra, bár a "receptem" 130-at javasolt.) 3-4 darab alja repedt csak meg kissé, és talán 2 olyan lett, aminél zavaró mértékű volt a hasadás, de a többi jó lett. (a legnagyobb darab kb nagyobb fürjtojás méretű gombóc - 6 ekkorából 5 sikerült, egy nem.) A többi laposabb, bár átmérőre nagyobb forma.
Enyhén pirulhat a teteje, ezt esetleg alufóliával lefedve el lehet kerülni - de így még nem próbáltam. Nekem nem volt zavaró a pirulás mértéke, alig kapott valami kis színt a többsége, de ha befested a készített dolgokat, akkor amúgy is csak a komolyabb megégés lehet zavaró, mert azon más árnyalatú lesz a festék.
Amire még érdemes a sütős változatnál figyelni, hogy kissé púposodnak a dolgok, ha nagyon zártak a formák, ezt érdemes bekalkulálni az alakjukba.
/Én többek között játék-élelmiszerbolthoz készítettem kis méretű árut, és pl. pizzánál a sima kör alakú pizzám domború lett, de amelyiken bevagdostam a szeleteket, az teljesen lapos maradt. "Kakaós csiga" alak, gondolom mivel nem volt tömör egyáltalán nem púposodott, de sima lapos hal forma igen./
Bocs a hosszú ismertetőért, de hátha tudsz kezdeni vele valamit. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!