Hogy tanuljak meg fogalmazás írni egy adott témáról?
Most voltam hetedikes. Jövőre központi felvételit fogok írni. Rengeteget olvasok, viszont nem tudok fogalmazást írni. Amikor megkapok egy témát nem tudom, hogy kezdjem el és néha folytatni se tudom. Hogy tudnék megtanulni szépen fogalmazni?
13/L
A dolog végtelenül egyszerű. Ne akarj fogalmazni. Próbáld elképzelni, hogy az adott témában nem fogalmazást kell írnod, hanem mondjuk a legjobb barátodnak akarsz a megadott témáról beszélni. Hogy kezded?
Leginkább a végével. Tudnod kell, hogy mit akarsz üzenni, mi az a konklúzió, tanulság, amit le akarsz vonni. Valahogy úgy kezded el, hogy felvázolod, hogy miről is fogsz beszélni, milyen apropóból, miért érdekes az egész. Aztán elmélyedsz a dolog részleteibe, szem előtt tartva azt, hogy hova is akarsz a végén kilyukadni.
Elsőre ne is akarj szépen fogalmazni, csak tényleg olyan lazán, közvetlenül, ahogy a barátodnak mesélnél. Ha mindez megvan, akkor az egészet papírra veted, szép kerek mondatokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!