Magyarországon keresztelhetem a lányom Sophiának?
Nem, magyaros írásmóddal szerintem csúnya, és abból kiindulva hogy a Jessicát meg a Jennifert is lehet már J-vel gondoltam hogy esetleg ezt is lehet.
Valaki itt dolgozik anyakönyvező helyen?
Ezt találtam neked. Elvileg ez releváns oldal, és hiteles is. Itt viszont nem találtam "J" vel írandó Jessicát (főleg nem két s-sel és c-vel) meg Jennifert...1997-ben betiltották ezt a fajta írásmódot, azóta csak magyarosítva, magyarul kimondva lehet anyakönyveztetni.
Természetesen kivételt képez az az eset, amit az első válaszoló is megemlített...
Vagy....kenőpénzzel a megfelelő embernek fizetve talán sikerülhet...:D (bocsi, csak viccelődök, de a mai világban ki tudja?)
Röviden: Nem adhatod külföldi írásmóddal, amennyiben Magyarországon született, itt élő magyar nemzetiségű állampolgárok vagytok.
Hosszú válasz:
Az újonnan kérvényezett utónevet minden esetben a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni (pl. Maya helyett Maja; Gerald helyett Dzserald, Claudia helyett Klaudia). Erről a 32/2014. (V. 19.) KIM rendelet 19. §-ának (1) bekezdése így rendelkezik: „Az anyakönyvezés – az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott kivételekkel – a magyar helyesírás szabályai szerint történik.”
A nem magyar állampolgárságú szülők esetén a nevek anyakönyvezéséről a 2010. évi I. törvény 44. §-ának (7) bekezdése rendelkezik: „Ha valamelyik szülő nem magyar állampolgár, az anyakönyvvezető vagy a hazai anyakönyvezést végző hatóság a gyermek utónevét az anyakönyvbe az érintett nem magyar állampolgárra irányadó szabályok szerint is bejegyezheti.”
Egyébként nem adható Jennifer sem Jessica. Helyette Dzsenifer, Dzsenna, Dzsenni és Dzsesszika, Jeszénia van.
Van olyan név, ahol valóban kétféle alak van pl. Cintia és Szintia is adható név. De ebben az esetben hivatalosan az elsőt c-vel kell kiejteni, a másodikat sz-szel. Persze ezt senki sem hajtja be, ezért sokszor találkoztam Cintiákkal, akik Szintiának ejtették a nevüket.
De ilyen például a Celina - Szelina, Cinderella - Szindi is.
Csak ilyen miatt képes lennél elköltözni?
Egyébként szerintem a Szófia is nagyon szép. Az én lányomat így hívják és mindenki dícséri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!