Emlékszik valaki 1986-ra? Csernobil katasztrófa miatt, április 26-án történt, ez Szombatra esett. A következő hétre ért el hozzánk a felhő. Emlékeztek bármilyen óvintézkedésre akkor? Nem mehetettek ki a gyerekek a szabadba, jód tablettákat kaptunk-e?
Én akkor voltam 29. Semmire nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon olcsó volt a fejes saláta.
A nem emlékezésemnek két oka lehet:
- most már öreg vagyok és szenilis;
- nem volt.
Egyiket sem tartom valószínűnek, de bennem nem maradt meg semmi érzékelhető intézkedés. Pl. sugárvédő tabletták osztogatása.
Emlékszem, 14 éves voltam akkor. Óvintézkedés nem volt, és nem is volt rá szükség.
Csernobil tőlünk több, mint ezer kilométerre van, és a svédek mértek magasabb háttérsugárzást.
Óvintézkedés: Most fingok egyet Fehérváron, É-Ny-i a szél, de Miskolcon adjunk gázálarcot mindenkinek! Kb ennyire érintett minket a csernobili szerencsétlenség!
Persze, ha mindenáron összeesküvés-elméletet szeretnénk gyártani, akkor legyen!
Off: Emlékszik valaki a pár évvel ezelőtti izlandi vulkánkitörésre? Akkor sem volt semmi, ami minket érintett volna.
Mindent meg kellett mosni alaposabban. Én erre az egyre emlékszek. Nem ehettem nyáron a fáról a cseresznyét, vagy a kertből a bokorról a málnát. Persze ezek később, május vége, június-júliusban lehettek. Meg talán az is volt, hogy akármeddig voltam kint, akármit is csináltam, ha bementem, mindenképpen kezet kellett mosni.
Ez az ukrán (akkori szovjet) határtól jó 250km-re volt, a tágabb agglomerációban, kb 900-ra Csernobiltól.
--Pánikkeltő intézkedések nem voltak.
--Arról kaptunk tájékoztatást iskolában a tanároktól, hogy a szabadban termett leveles zöldségeket mossuk meg jól mielőtt megennénk, és általában is mossunk meg a szokásosnál jobban minden zöldséget gyümölcsöt.
--Az egyetemi oktató ismerőseink mondták, hogy mérhető, észlelhető Budapesten a természetes háttérsugárzásnál valamivel nagyobb sugárzás, de ez nem különösebben veszélyes. Talán azt a hasonlatot mondták, hogy annyival lesz több rákbeteg Magyarországon, mintha minden ember elszívna 3 db cigarettával többet az egész év során.
https://www.youtube.com/watch?v=AohOLOlcNgg
Azért itt elég keményen kaptunk belőle szerintem, csodálkozok ezen az "épphogy" magasabb értékeken. Ha felénk élt a felhő akkor az már le is szállt a földre mind, vagy ez hogy működik valójában?
Én 12 éves voltam akkor. Mi rögtön tudtuk, hogy valami atomkatasztrófa történhetett a SZU-ban, mert apukám minden nap hallgatta a Szabad Európát és más külföldi rádióadókat is, ott pedig ismertették a Skandináviából befutó híreket.
Jódtablettát nem kaptunk, az biztos, kint is játszhattunk. Engem otthon arra figyelmeztettek, hogy esőben azonnal menjek fedett helyre, mert a csapadékkal a talajra hullik a radioaktív szennyeződés és az veszélyes lehet. Meg arra emlékszem, hogy anyu nem tudta, hogy merjen-e zöldséget meg salátát venni. Az iskolában is állandó téma volt Csernobil azokban a napokban, de nem rémlik, hogy a tanárok különösebben figyelmeztettek volna minket órán bármire is.
"Most fingok egyet Fehérváron, É-Ny-i a szél, de Miskolcon adjunk gázálarcot mindenkinek! Kb ennyire érintett minket a csernobili szerencsétlenség! "
Nekünk szerencsénk volt, mert a Kárpát-medence valamennyire védett bennünket, de ezt azokban a napokban nem lehetett tudni. A tőlünk nyugatabbra fekvő Ausztria például elég rendes dózist kapott a csernobili szennyezésből, többszörösét, mint mi. A radioaktív szennyeződés mintegy 1500 méter magasba jutott az erőműből és napokon át szanaszét terjedt a légáramlásnak megfelelően, még Amerika keleti partja is kapott belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!