Radnóti Miklós: Nem tudhatom… versben milyen stilisztikai (pl. hasonalt, megszemélyesítés, metafora, ellentét. ) elemzések vannak?
Nem elemzések, hanem "stilisztikai elemek"
Magyarország = lángoktól ölelt kis ország - ez egy szép költői kép, a láng ölel - ez megszemélyesítés
Magyarország = messzeringó gyerekkorom világa - ez is egy szép kép, metafora egyébként
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága = ez egy hasonlat
Lábamhoz térdepel egy bokor - ez egy megszemélyesítés
házfalakról csorgó vörölő fájdalom - nos, ez valami szimbólum. A lemenő nap és a vér összemosódik, valamilyen fájdalmas, véres eseményre utalhat, halálra, egy bombázásra talán, hiszen valami ilyesmi jön a következő részben
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj - ez egy metafora táj=térkép
Ezt kifejti részletesebben ezt a metaforát, azzal hogy megírja, mit rejt a harci repülő pilótájának a "térkép". Egy vadászgép/ bombázó számára ez az ország = gyár, vad laktanya, szántóföldek.
Ellentétben a lírai alannyal, aki emberközelből nézi az országot, és egészen mást lát, embereket, az élet apró dolgait. Ez az ellentét hosszasan kibomlik, felváltva ismerteti, ütközteti a két nézőpontot, az ellenséges pilótáét, és az itt élő emberét, akinek ez a hazája.
Itt is vannak képek: szelíd tanya - emberi tulajdonsággal ruházza fel a tanyát, megszemélyesítés, metonímia is lehet, utóbbi akkor, ha az ott lakó emberek szelídségére utal. Füttyös gyümölcsös - ez itt egy megszemélyesítés/ metonímia szerintem szintén, a madarak fütyülnek a gyümölcsösben, erre gondolok.
A régi szerelmek lábnyoma - ez is metafora, hiszen azok a lábynomok konkrétan nincsenek már ott, csak az emlékek. lábnyom = emlék
Csók íze méz/áfonya - metaforák szintén, a csóknak csók íze van. :)
a végén van egy hasonlat (bűnösök, akár a többi nép), egy felsorolás (miben vétkeztünk, mikor, hol és miképp)
ellentét bűnösök vs bűntelenek (dolgozók, költők, csecsemők)
Az értelem megnő, világít - hát ez is metaforikus kép szerintem.
Jelt ír a béke ujja - ez egy metafora, megszemélyesítés
szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg - ez is metafora, valamilyen szárnyas lénnyel, talán védőangyallal azonosítja az éjszakai felleget, ami véd a bombázók ellen.
Kb. ennyi, biztosan van még több is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!