K.viktoria99 kérdése:
Kémiai szempontból mi a hasonlóság a kenyér megkelése és a must erjedése között?
Figyelt kérdés
2016. márc. 9. 18:00
1/2 anonim válasza:
Az élesztőgombák cukorból szén-dioxidot csinálnak.
2/2 Phoney válasza:
Ugyanaz a folyamat: mindkét esetben etanol és szén-dioxid keletkezik a cukorból, illetve kis mennyiségben egyéb erjedéstermékek.
C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
A lényegi különbség az, hogy a kenyérkelesztés nagyon rövid ideig tart a must erjedéséhez képest (nem is tarthatna túl sokáig, mert a lisztben nagyon kevés a szabad cukor), ezért igen kevés alkohol keletkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!