Mitől lehet, hogy mikor el akarok aludni, néha úgy érzem, mintha pl. épp felbuknék, és "összerándulok"?
Ez egy gyakori jelenség, szinte minden ember átéli legalább egyszer életében. Megpróbálom egyszerűen érni, nyilván nem élettani szakdolgozatot szeretnél válasznak.
Amikor alszunk, ernyedtek az izmaink. Nem így ébren, hiszen szükségünk van rá.
Az összerándulás, s a vele járó ártalmatlan, de nagyon kellemetlen érzés főleg akkor szokott előfordulni, amikor nagyon fáradtak vagyunk. Ez lehet szellemi és/vagy fizikai kimerültség miatt is.
A „vezénylés” egy része előkészíti az alvást. Engedi az izmokat elernyedni. A másik része pedig - mivel még nem alszol igazán – riadót fúj, hoppá, izmok tessenek dolgozni! De azonnal rendeződnek is a dolgok, s már alszol is.
Ezzel a magyarázattal biológiaórán megbuknál, de hétköznapi használatra szerintem érthető.
A két ellentétes utasítás a lényeg.
Picit hasonlatos furcsaság a Déjà vu érzés. Ezt már átéltem egyszer. Itt a két agyfélteke között van egy kis zavar. Az átélt élmény valós, de nem tegnapi, nem egyhetes, hanem csak milliszekundumnyi.
Nekem zuhanás érzetem szokott lenni, mint ha hirtelen eltűnne alólam a talaj. Elég szar érzés. Mert volt már hogy buszon aludtam és egyszerűen ugrottam egyet :D
Elég kellemetlen érzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!