Mit jelent franciául? Touche pas á mon Marcel
Ne nyulj az atletamhoz / hagyd békén az atletamat / egy szavad ne legyen az atlétàmra
A Marcel az ujjatlan triko/atléta egy elnevezese.
A "Touche pas à mon/ma" kezdetu mondatok pedig a Touche pas à mon poste c. tévémusor ota terjedtek el.
Két apró javítás:
A Marcel - így, nagybetűvel írva -, nem az atlétatrikót jelenti, hanem csak egyszerűen egy Marcel nevű személyt.
A mondat eredete pedig Michel Coluccio, művésznevén Coluche : "Touche pas à mon pote!" (Ne nyúlj hozzá/ne bántsd a haveromat!" mondatából származik.
Az első válaszoló által említett TV-műsor is erre utal.
Tehát a "Touche pas á mon Marcel" nagyjából azt jelenti, hogy ne bántsd/hagyd békén Marcelt! :)
Illetve - ha ezt pl. egy nő mondja/írja, azt akarja jelenteni, hogy Te vagy a többi nő hagyja békén, szálljon le az ő Marceljéről. :D
Coluche egyébként híres, korán meghalt francia humorista és színész volt, az ő kezdeményezésére indult be 1985.-ben híres Restos du coeur, a nélkülözők, hajláktalanok, szegények - élelemmel, később egyéb szolgáltatásokkal való - ingyenes ellátása.
Oh :) Nem tudtam, hogy Coluche-tol szàrmazik ! Koszonom a javitast.
Igazad lehet a Marcellel kapcsolatban is, én azért gondoltam, hogy atléta, mert a Marcel markabol kovetkeztetve gondoltam a markaneveket nagybetuvel irjuk. Név hasznalataval talan értelmesebb a mondat, de ugy gondolom még igy is fugghet a kontextustol, beszélotol is !
Szívesen! :)
Megírnád, hogy milyen kontextusban olvastad ezt a mondatot?
Kedves 80%-os válaszoló (Fanny?), most láttam egy dokumentumfilmet, amiből kiderül, hogy Coluche is csak átvette ezt a jelszót Harlem Désirtől, az SOS Racisme megalapítójától, ugyanúgy, mint pl. Alain Bashung, Guy Bedos, Bernard-Henri Lévy, Daniel Balavoin, Michel Boujna és még sokan mások.
Csak kiegészítésként írom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!