Bűncselekménybe ütközik ha én divatból piros 5 ágú csillagot hordok sapkámon?
Nincs semmi jelentősége számomra csak olyan jól mutat hogy kár lenne nem viselni.
Esetleg fessem át? Mondjuk ha zöld?
Vagy ugyan az...
335. § Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon
a) terjeszt,
b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy
c) közszemlére tesz,
ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő
> olyan jól mutat hogy kár lenne nem viselni.
Milyen jellegű kár ér a nemviselése által?
> Esetleg fessem át?
Inkább szedd le.
#2 > Heinekken?
Igen, ez volt vita tárgya. (Illetve most is lehet az.) A Heineken ötágú „piros” csillagja nem abban az értelemben szerepel jelképként, mint a kommunizmus vörös csillagja, régebbi is nála.
A törvény ad lehetőséget arra, hogy bizonyos esetekben lehessen használni azt motívumot, ami az önkényuralmi jelképben szerepel. Ha az ábrázolás művészi, tudományos vagy ismeretterjesztő célokat szolgál, akkor nem tiltott a használata. Ez eléggé gumiszabály, a Heineken esetén rá lehet húzni, hogy ez művészi ábrázolás.
De nem ajánlom, hogy csinálj egy saját ábrázolást, amin szerepel vörös csillag, és magyarázd a használatát azzal, hogy ez művészi alkotás, mert úgyis a kontextust fogják nézni. A Heineken esetén kivételt tettek, de ennek a jogossága is erősen megkérdőjelezhető a törvény betűje szerint, viszont jogos, ha úgy emberileg, az igazságosság szempontjából nézzük, ha azt nézzük, hogy a Heineken valóban nem egy önkényuralmi rendszert dicsőít vele, mikor a márkajelzés megszületett még sehol nem volt a kommunista rendszer, és ezt tudván nem hiszem, hogy sértve kellene éreznie magát egy kommunista rendszer áldozatának miatta.
(Egyébként fordítva is ütközhet a törvény leírt betűje és a törvényhozó szándéka. Lehet hiányosan, átalakítva is úgy önkényuralmi jelképet használni, hogy az már nem az, mégis arra asszociál mindenki. Pl.: [link] )
> Vagy ez: [link] egy csomó helyen kapni pesten és viselik is,főleg külföldiek.
Torrentezni is torrenteznek sokan, mégsem válik *ettől* legálissá. Az, hogy hányan hordanak ilyen sapkát, illetve tesznek-e feljelentést ellenük, az egy kérdés. A másik kérdés, hogy törvényes-e. Az egyik nem következik a másikból.
#2 ugyan ilyen sapkám van ugyan ilyen kitűzővel.
#3 Nekem volt olyan tescos mikulás sapkám amin villogós piros 5ágú csillagok voltak körbe rakva a fehéren lapos gombelemmel. Az akkor mi?
És tényleg átfestve egy boldog karácsony felirattal a (kiváló dolgozó felirat helyett) törvénybe ütköző lenne egy aranyszínű csillag viselése?
Boldog karácsonyt arany csillag és zöld adventi koszorú! :D
De amúgy megértettem hogy nem kéne. Pedig tetszik hogy kitűző de találtam egy boltot a mai nap ahol lehet venni kitűzőket csak elköltöttem a pénzem úgyhogy holnap veszek belőle. :)
Ez a vörös csillag dolog eléggé problémás, hiszen nem annyira egyedi jelkép, mint a horogkereszt. Sok helyen használjuk a csillagot, az ötágú csillagot, és néha bizony lehet, hogy az piros. Elvileg alakra ugyanaz, mint az önkényuralmi jelkép. Gondolom a bíróság ezt méltányolja is. Egy télapósapkán szerintem senkinek nem jutna eszébe, hogy az bizony a kommunista rendszer jelképe is egyben. Viszont az a sapka, amit belinkeltek, az nem simán vörös csillag, hanem egy sarlós, kalapácsos vörös csillag, amiről aligha lehetne azt mondani, hogy az nem az önkényuralmi jelkép.
> És tényleg átfestve egy boldog karácsony felirattal a (kiváló dolgozó felirat helyett) törvénybe ütköző lenne egy aranyszínű csillag viselése?
Gyanítom a sarló és a kalapács, meg a címer jelleg miatt ez aligha lenne elég.
> De amúgy megértettem hogy nem kéne. Pedig tetszik hogy kitűző
Érthető, valószínű fiatal vagy, mint önkényuralmi jelkép neked ez régi történelem. De akinek mondjuk a szülei vagy a gyereke halt meg ezen önkényuralmi jelkép alatt, vagy aki ebben a diktatúrában vagy a családtagja, vagy ő maga szenvedett, annak nem tetszik, hogy neked tetszik. Persze lehet vitatkozni azon, hogy be kell-e tiltani az önkényuralmi jelképeket, lehet érveket hozni amellett, hogy miért nem kell tiltani, de a tiltás mögött is van jól érthető ok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!